Uhićen 19-godišnjak autor prijetećih pisama "Racije politike"

GLASNOGOVORNIK MUP-a Zlatko Mehun potvrdio je danas da je zagrebačka policija uhitila 19-godišnjaka za kojega sumnja da je autor prijetećih pisama navodne terorističke mreže Racija politike koja su početkom i krajem svibnja dobile redakcije nekih hrvatskih medija.

"Policija je jučer uhitila mladića koji do sada nije bio evidentiran po kaznenim ili prekršajnim djelima", kazao je Hini Mehun, ne želeći otkriti identitet mladića niti pojedinosti policijske akcije u kojoj je sumnjivac otkriven i uhićen.

Mehun je rekao da će o detaljima slučaja zagrebačka policija izvijestiti na izvanrednoj konferenciji za novinare danas u 15 sati u sjedištu kriminalističke policije u Heinzlovoj ulici.

Jutarnji list u današnjem broju tvrdi da je riječ o Branku B. koji je uhićen sinoć oko 20 sati u internet kafeu u Gajevoj ulici. Glasnogovornik MUP-a to nije ni potvrdi ni opovrgnuo, ali je potvrdio pisanje tiska da je mladić u policiji priznao da je on autor i pošiljatelj pisama potpisanih u ime navodne terorističke mreže Racija politike. Mehun je dodao da za sada nema podataka koji bi upućivali da je mladić imao pomagača.

Mladića se za sada sumnjiči da stoji iza dva prijeteća pisma, ali i jučerašnje e-mail poruke upućene Hini u kojoj Racija politike prijeti da u sljedećih 48 sati izvesti terorističke akcije u Hrvatskoj, a da će na meti biti željeznička pruga ili spomenik. Nakon svih provjera i nakon što je otkrivena adresa s koje je pošiljatelj jučer ujutro uputio poruku, uredništvo Hine je ocijenilo da sadržaj prijeteće poruke nije vjerodostojan, pa ga nije ni objavilo u svojoj emisiji. O svemu je obaviještena policija koja je sinoć u Zagrebu uhitila sumnjivca.

Policija ga za sada sumnjiči za širenje lažnih i uznemirujućih glasina te prijetnje. Za ta su kaznena djela predviđene novčane kazne ili do tri godine zatvora.

Posljednje takvo pismo redakcije televizijskih kuća HTV i RTL, te dnevnih novina Večernjeg lista i 24 sata dobile su 31. svibnja, a u njemu se tvrdilo da Racija politike stoji iza nedavnih eksplozija u istočnoj Slavoniji i iza prijetećeg pisma neimenovane navodne terorističke mreže koje su HRT, RTL i Večernji list primili 5. svibnja.



Pročitajte više