Uhićen biznismen zbog sumnje na ubojstvo slovačkog novinara i njegove zaručnice

Foto: EPA

SLOVAČKI poduzetnik Marian Kočner optužen je za povezanost s ubojstvima istraživačkog novinara Jana Kuciaka i Martine Kušnirove. 

Ovu informaciju objavio je OCCRP, prenoseći lokalne medije. Informacija je iz policije potvrđena mediju Sme Daily.

Kuciak, koji je pisao o političkoj korupciji u Slovačkoj, nađen je mrtav sa svojom zaručnicom Martinom Kušnirovom u njihovu domu pokraj Bratislave u veljači.

Oboje su imali 27 godina.

Ubojstva šokirala naciju

Kuciak i njegova partnerica ubijeni su u veljači 2018. tijekom njegove istrage navodne povezanosti slovačkih političara s talijanskom mafijom, posebice sa šefom zloglasne skupine 'Ndrangheta s juga regije Kalabrije.

Ubojstva su potaknula ozbiljnu političku krizu te dovela do kolapsa vlade pod vodstvom bivšeg premijera Roberta Fica kojeg je naslijedio socijaldemokrat Peter Pellegrini. Policija je u listopadu uhitila četiri osumnjičenika u slučaju.

Ubojstvo je šokiralo naciju i pojačalo ogorčenost zbog korupcije te izazvalo najveće ulične prosvjede u zemlji otkad je završila komunistička vladavina 1989.

 

Pritisak je doveo do odlaska premijera Roberta Fica i njegova ministra unutarnjih poslova Roberta Kalinaka kao i zapovjednika policije Tibora Gašpara.

Veća sigurnost za novinare

Povodom ubojstva slovačkog novinara, 61 organizacija civilnog društva iz Europe i svijeta, među kojima je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), pozvala je Europski parlament da podrži zaštitu prava na pristup informacijama i zaštiti korisnike toga prava.

Organizacije civilnog društva uputile su pismo Europskom parlamentu u kojem zahtijevaju veću sigurnost za one koji koriste pravo na pristup informacijama u svjetlu vijesti da je Jan Kuciak vjerojatno ubijen jer se bavio istraživačkim novinarstvom i zato što su njegovi zahtjevi za pristup informacijama navodno proslijeđeni objektu njegovog istraživanja.

Uskoro opširnije...

Pročitajte više