Uhićen haški bjegunac Stojan Župljanin

HAŠKI optuženik Stojan Župljanin uhićen je danas u 12.30 u okolici Beograda, priopćilo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Župljanin je optužen za genocid, zločin protiv čovječnosti i ratne zločine 1992. godine nad Muslimanima i Hrvatima Bosanske Krajine, odnosno tzv. Autonomne regije Krajina koja je stvorena rujna 1991. i koja je obuhvatala 16 općina BiH.

Kao član Regionalnog kriznog štaba Župljanin je, prema optužnici, osobno i sa drugima, sudjelovao u ostvarenju plana etničkog čišćenja ARK, te je 10.000 Muslimana i Hrvata protjerao iz Bosanske Krajine, a tisuće su ubijene ili u napadima na njihove domove ili u logorima.

Prema optužnici, Župljanin je imao operativnu kontrolu nad općinskim i regionalnim policijskim snagama, uključujući i one koje su bile zadužene za logore.

Župljanin je bio jedan od posljednje četvorice optuženih za ratne zločine na prostoru bivše SRFJ koje je tražio Haški tribunal. Preostala trojica su Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Goran Hadžić.

Župljanin je nakon uhićenja priveden istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Akcijom lociranja i uhićenja rukovodio je tužiltelj za ratne zločine i koordinator akcijskog tima za lociranje, hapšenje i transfer haških optuženika Vladimir Vukčević. U akciji su sudjelovali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Župljanin je rođen 1951. godine u selu Maslovare u bosanskohercegovačkoj općini Kotor Varoš. Godine 1975. je završio Pravni fakultet u Sarajevu, a nakon diplome se zaposlio u Sekretarijatu unutrašnjih poslova Banja Luke. Tri godine kasnije je imenovan za komandira stanice milicije Mejdan u Banja Luci, a 1985. godine je postao načelnik Odjeljenja za suzbijanje opšteg kriminaliteta SUP-u u Banja Luke. Godine 1991. je postao načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjaluci.

Od svibnja do srpnja 1992. bio je član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina (ARK), a 1994. postao je savjetnik predsednika Republike Srpske za unutarnje poslove.


Haški tribunal podigao je optužnicu protiv Stojana Župljanina 14. ožujka 1999. godine. Optužnica otpečaćena 18. srpnja 2001.

Župljanin je od objavljivanja optužnice bio u bijegu. Prema izviješću srpskih vlasti u kolovozu prošle godine, policija je znala da je Župljanin do kraja 2006. godine boravio na području Srbije i Rusije.

Župljanin je oženjen i ima dva sina, Pavla i Mladena, koji žive u Banja Luci. Članovi obitelji su ga, inače, nedavno pozvali da se preda, navodeći da trpe velike pritiske te da im je ugrožena egzistencija.

R.R.

Pročitajte više