Uhićen osumnjičenik za ubojstvo Stjepana Đurekovića prije 26 godina

POLICIJA u Muenchenu je uhitila 66-godišnjeg muškarca hrvatske nacionalnosti pod sumnjom u sudjelovanje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine. Protivnik bivšeg jugoslavenskog režima, Stjepan Đureković je ubijen prije 26 godina u Bavarskoj.

Uhićeni Luka S. ima švedsko državljanstvo, a njemačka ga je policija uhitila na temelju međunarodnog uhidbenog naroda. Luku S. se sumnjiči da je sudjelovao u ubojstvu Stjepana Đurekovića vatrenim oružjem i sjekirom 28. srpnja 1983. u tiskari blizu Muenchena.

Prošle godine je pred sudom u Muenchenu za sudjelovanje u likvidaciji Stjepana Đurekovića na doživotan zatvor osuđen Krunoslav Prates. U suđenju protiv Pratesa, krunski svjedok je bio je Vinko Sindičić.

Prema mišljenju njemačkoga suda, Đurekovića su likvidirale jugoslavenske tajne službe po nalogu hrvatskih političara, prije svega Mike Špiljka koji je htio zataškati obiteljsku aferu vezanu za naftno poslovanje.

Među ostalima koje se smatra da su povezani s likvidacijom Stjepana Đurekovića navodi se i Luka Sekula, kojega njemačka policija imenuje Luka S. Prema Sindičićevom svjedočenju, Sekula je poslije Domovinskog rata živio u Splitu, ali je naglo odselio 1999. godine.

Pročitajte više