RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Uhićen otac ubijenog Davida. Ljudi prosvjedovali diljem BiH: "Ubojice, ubojice!"

PRIPADNICI Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske jutros su u Banjoj Luci priveli Davora Dragičevića, oca stradalog mladića Davida Dragičevića. Uhićena je i Davidova majka, ali je nakon nekoliko sati puštena na slobodu. Građani su zbog privođenja Davidovog oca prosvjedovali u centru Banje Luke, a navečer su se prosvjedi proširili i na druge gradove u BiH.

>> RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU:

20:00 Prosvjedi su završeni.

19:50 Davor Dragičević prenoćit će u pritvoru, a sutra ujutro u osam ići će u Okružno tužiteljstvo Banja Luka gdje će dati iskaz.

Poslao je poruku građanima da se raziđu te da se sutra ujutro u osam opet okupe.

19:20 Prosvjedi solidarnosti s Banjom Lukom održani su danas u 18 sati i u Mostaru i Sarajevu. 

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupio se ispred Zemaljskog muzeja. 

19:00 Grupa građana ipak se nije povukla te i dalje traže puštanje Davora Dragičevića na slobodu. "Ubojice, ubojice!", odjekuje Banjom Lukom.

18:35 Klix.ba javlja da su se prosvjednici razišli, ali i da će se novi prosvjed održati sutra u 18 sati.

"Ne odustajemo, idemo do kraja", poručili su Banjalučani te nastavili pjevati pjesmu "Klinac u getu", svojevrsnu himnu pokreta i grupe "Pravda za Davida".

18:25 Dnevni avaz javlja kako se grupa građana kreće prema Hramu Krista Spasitelja. S njima su i Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, te Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

"Ovdje smo svi nečiji roditelji i djeca. Tko je i zašto ubio Davida Dragičevića? Pozivamo policiju da traže ubojicu, a ne da se bave nama. Ljudski je zahtjev da se zaustavi progon porodice Dragičević i da se zaustavi iživljavanje nad ocem i majkom. Uhapsite ubojice. Tražimo da svi privedeni budu odmah pušteni", kazao je Borenović.

18:00 Službenici specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske rastjerali su blizu 200 okupljenih u parku Petar Kočić. Kordon policije, prema riječima reportera Klix.ba, tom prilikom nije upotrijebio silu.

U parku je ostalo nekoliko osoba okupljenih oko spomenika. Prije nego su napustili park nezadovoljni građani su pozvali policajce da im se pridruže i da skinu kacige, što ovi nisu učinili.

Građani su za 18:00 sati najavili novo okupljanje i prosvjede, ali sudeći prema trenutnoj situaciji u centru Banje Luke, do toga neće doći s obzirom na odlučnost policije da spriječi svako masovno okupljanje.

17:35 Jake policijske snage raspoređene su na Trgu Krajine u centru Banje Luke, a prema riječima reportera Klix.ba nije dozvoljeno zadržavanje ili okupljanje na mjestu gdje je do danas stajao improvizirani spomenik za Davida Dragičevića.

Prekoputa Trga Krajine, u parku Petar Kočić, nalazi se blizu 200 demonstranata koje je policija oko 16 sati potisnula s trga. 

Pojavile su se snimke koje prikazuju kako policija nasilno tjera prosvjednike. Kordon policije nasilno odguruje čak i majke s djecom (možete vidjeti na snimci od 0:35 sekunde)

17:00 Novi prosvjedi najavljeni su za 18 sati.

16:25 Oporbeni političari optužili su u utorak vlasti u Republici Srpskoj (RS) da su učinile "veliku grešku" krenuvši u obračun s narodom, nakon sukoba građana i policije u Banjoj Luci zbog uklanjanja spomenika mladiću Davidu Dragičeviću čija obitelj optužuje policiju da zataškava okolnosti njegova ubojstva.

Oporba je pozvala stanovnike Banje Luke na masovno okupljanje u 18 sati.

16:02 Davidova majka Suzana stigla je na Trg Krajine. Njoj, nakon što je puštena iz policije, nije bilo dopušteno ući u kuću Davora Dragičevića dok su policajci vršili pretres.

15:35 Policija upozorava okupljene da se odmah moraju razići s Trga Krajine, ali oni to odbijaju. Deseci policajaca napravili su kordon i ne dopuštaju nezadovoljnim građanima da stoje na Trgu.

15:25 Specijalna jedinica policije MUP-a RS-a gura nekoliko stotina okupljenih građana na Trgu Krajine, a još nekoliko osoba je uhapšeno.

14:49 Nakon što su jutros privedeni, opozicionari Branislav Borenović i Draško Stanivuković pušteni su iz PU Banja Luka te su se vratili na Trg Krajine. Tu se nalazi nekoliko stotina građana koji prosvjeduju. Borenović je izjavio da su obojica prekršajno kažnjena.

14:00 Nakon što je komunalna policija uklonila predmete koji su se nalazili na Trgu Krajine, odnosno simbole grupe "Pravda za Davida", građani su pronašli novu lokaciju za okupljanje na kojoj su, za početak, iscrtali veliko srce.

Ocu prilikom hapšenja slomljena ruka

Odvjetnik Dragan Tolimir potvrdio je za BN televiziju da je Davoru Dragičeviću prilikom hapšenja u Banjoj Luci slomljena ruka. Prvo je prebačen u bolnicu, a potom u pritvor.

Uhićena i majka, pa puštena

Nakon što je priveden Davor Dragičević, na Trgu Krajine došlo je do incidenta, odnosno naguravanja između jednog muškarca i policije, nakon čega su uhićeni Suzana Radanović, majka Davida Dragičevića, i još dvije osobe.

Davidova majka i bivša supruga Davora Dragičevića Suzana Radanović došla je na Trg Krajine kako bi zajedno s grupom građana izrazila protest zbog privođenja. 

Na mjesto na kojem članovi grupe Pravda za Davida već mjesecima protestiraju ubrzo su stigli pripadnici Specijalne policije MUP-a RS-a, a Davorov automobil i mjesto na kojem građani odaju počast stradalom mladiću ograđeni su žutom trakom. 

Nakon što su Suzana Radanović i građani verbalno izrazili negodovanje zbog postupaka policije, u jednom trenutku je došlo do naguravanja između jednog muškarca i pripadnika MUP-a. Muškarac je vrlo brzo svladan i uhićen, a kako doznaje Klix.ba, privedene su i Suzana Radanović te još jedna osoba. 

Nakon nekoliko sati Suzana je puštena na slobodu, ali joj je policija pretraživala kuću.

Policija je u Banjoj Luci uhitila i bivšeg zastupnika u NSRS-u Adama Šukala, potvrdio je za Klix.ba predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

"Šukalo je bio sa mnom ispred PU Banja Luka te je, kao i svi mi, uputio nekoliko riječi policiji da puste Davora Dragičevića i ubrzo nakon toga je priveden. Ja sam se nakon toga obratio policiji i tražio da privedu i mene nakon čega su rekli - vas za sada nećemo", kazao je Borenović. 

Policija blokirala središnji trg

Policija u Banjoj Luci ograničila je pristup središnjem gradskom trgu. Žutom policijskom trakom označen je širi prostor na Trgu Krajine na kojemu je podignut improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću, a kontrolu nad označenim prostorom preuzeli su pripadnici interventne policije u maskirnim odorama dok ih je s pristojne udaljenosti promatrao veći broj okupljenih građana.

Nedugo nakon uhićenja Davidove majke, došlo je do novog incidenta. Priveden je jedan mladić i došlo je do naguravanja s policijom. Građani su nasrnuli na policajca, a u kaosu koji je nastao ozlijeđeno je pet osoba.

Kaznene prijave

Podsjećamo, MUP RS prije nekoliko dana je priopćio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba, među kojima je i zastupnik u NSRS-u Draško Stanivuković, podnesene kaznene prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srpske 17. prosinca, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova vlada. 

Prema navodima policije, članovi grupe Pravda za Davida postupili su suprotno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru RS-a. Također, kako su naveli, nastavlja se policijski rad s ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog kaznenog djela ugrožavanje sigurnosti. 

Članovi grupe Pravda za Davida 17. prosinca su iznijeli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali zbog ponovnog izbora Dragana Lukača za ministra unutarnjih poslova RS-a.

Pročitajte više