Pogledajte prve snimke uhićenog Ratka Mladića

"JUTROS je uhićen Ratko Mladić na teritoriju Republike Srbije", rekao je predsjednik Srbije. "Smatram da smo skinuli ljagu sa Srbije i svih pripadnika srpskog naroda", rekao je Tadić. "Bit će uhićeni svi zločinci u Srbiji do kraja mandata ove vlade. ja vam to obećavam", dodao je.

Mladić je uhićen u Ulici Vuka Karadžića, u Lazarevu kraj Zrenjanina. Akcija je provedena u 5:30, a susjedi tvrde da je izvedena munjevito jer ništa nisu ni čuli ni vidjeli, javlja RTS.

Ratko Mladić oko 17 sati doveden je u Specijalni sud u Beogradu, tamo je stigao i njegov odvjetnik te su ga pregledali liječnici. Oko 19.40 sati započelo je njegovo saslušanje pred istražnim sucem. Oko sat vremena kasnije saslušanje je završeno zbog njegovog teškog psihofizičkog stanja, rekao je njegov odvjetnik.

RTS je objavio Mladićeve snimke sa suda.

> Emisija uživo o uhićenju Ratka Mladića s RTS-a

> Ratko Mladić: Ako ne nastaviš napad na Škabrnju, streljat ću te!

> Tadić: Mladić je uhićen u Srbiji

> Optužnica: Ratko Mladić, odgovoran za masovne zločine i ubojstva više tisuća civila

> Svjetski mediji: Ratni zločinac Mladić uhićen je na temelju anonimne dojave

> Jadranka Kosor ujutro je saznala za uhićenje Mladića, ali čekala je potvrdu

> Mladi Jastreb: Još čekamo uhićenje Gorana Hadžića

> Reakcije iz svijeta: "Srpski predsjednik donio je jako hrabru odluku"

23:26 - Glavni haški tužitelj Serge Brammertz danas je u Fažani kazao kako Tužiteljstvo razmatra mogućnost proširenja optužnice protiv Ratka Mladića. Opširnije >>>

21:27 - Mladićev rođak Branko koji je jutros uhićen u svojoj kući u Lazarevu zajedno s Mladićem je pušten, javlja Tanjug. Branko Mladić odmah se nakon puštanja vratio u Lazarevo. Nakon saslušanja pušteni su i članovi tri obitelji iz Lazareva koje su s Mladićem u rodbinskim vezama.

21:25 - Zamjenik tužitelja Vekarić novinarima je nakon prekinutog saslušanja izjavio da će se saslušanje nastaviti u petak. Nije želio govoriti o detaljima prekinutog saslušanja, a kazao je tek da se Mladić "drži svog stava koji je opće poznat u javnosti". Vekarić je također kazao da je Mladić pod stalnim nadzorom liječnika.

21:21 - Mladićev odvjetnik Šaljić rekao je da je saslušanje moralo biti prekinuto jer Mladić nije mogao komunicirati. Sudac od njega nije uspio uzeti čak ni osobne podatke, tvrdi Šaljić, te dodaje da se Mladić više puta pokušao obratiti tužiteljima, posebno Brunu Vekariću. No, govorio je vrlo nepovezano. Šaljić tvrdi da je Mladić svjestan da je uhićen i zna gdje se nalazi, te da je rekao da ne priznaje Haški tribunal. Također je pitao za svoju obitelj. 

21:03 - Slobodan Homen, koordinator srpske vlade za odnose s javnošću, izjavio je da nitko od pripadnika službi sigurnosti i policije neće uzeti niti centa od 10 milijuna eura nagrade koja je bila predviđena za informaciju o Mladiću.

20:50 - Ivica Dačić kaže da Ratko Mladić nije imao lažne dokumente. Kod njega je pronađena osobna iskaznica na njegovo ime, koja je odavno prestala vrijediti.

20:46 - Saslušanje Ratka Mladića nije večeras dovršeno. Prekinuo ga je sudac zbog teškog psihofizičkog stanja Ratka Mladića. Kako je rekao RTS-u njegov odvjetnik Šaljić saslušanje će se nastaviti sutra

20:26 - Istražni sudac u Specijalnom je sudu u Beogradu završio saslušanje Ratka Mladića nekoliko minuta nakon 20 sati, javlja RTS. Viši sud u Beogradu sada mora donijeti odluku jesu li ispunjeni svi uvjeti za izručenje Haagu.

20:15 - Iz Tadićevog kabineta je priopćeno da je srpski predsjednik o Mladićevom uhićenju danas razgovarao s Joeom Bidenom, američkim potpredsjednikom.

19:51 - Započelo je saslušanje Ratka Mladića na Specijalnom sudu u Beogradu. Saslušanje je počelo nakon što se glavni tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević vratio s Brijuna.

19:33 - Na prosvjedu u Lazarevu puštaju četničke pjesme, napali novinarku TV Prva. Opširnije >>>

19:30 - Ratko Mladić još uvijek se nalazi na sudu gdje su ga pregledali liječnici, navodno mu je zdravstveno stanje loše

18:27 - Ivica Dačić, srpski ministar policije, izjavio je da tijekom uhićenja Mladića nije korišteno vatreno oružje.

18:25
- Prizivni sud u Beogradu sutra će žalbe tužiteljstva na presudu kojom su oslobođeni optuženi za pomaganje i skrivanje Ratka Mladića.

18:15 - Mladić će biti ispitan u sudnici broj 4, njegov odvjetnik je Miloš Šaljić, bit će ispitan pred tužiteljem Dragoljubom Stankovićem

18:06 - Policija u Beogradu priprema se za prosvjede zbog uhićenja Mladića. Najavljeni su da za danas u 20 sati. Trg Republike puni se policijom. Direktor policije Milorad Veljković izjavio je da je u cijeloj Srbiji podignut stupanj sigurnosti. Opširnije>>>

17:50 - Mladić je kod sebe imao dva pištolja prilikom uhićenja, za RTS je rekao Rasim Ljajić

17:36 - Haški sud priopćio je da očekuje brzo prebacivanje Mladića u Haag, čim se okonča procedura koju propisuje srpski zakon. Mladić će se u prvom pojavljivanju pred sudom imati priliku očitovati po svim točkama optužnice. Haag je poručio da od Srbije očekuju i skoro uhićenje Gorana Hadžića.

17:29 - Ratko Mladić je, kako saznaje Blic, uhićen u 11 sati. Agentima BIA-e koji su došli po njega odmah je priznao da je to doista on.

17:25
- Navodni očevidac uhićenja koji je želio ostati anoniman za Tanjug je rekao da je u Lazarevu uhićen i jedan Mladićev jatak. Tanjug javlja da je u kući u trenutku uhićenja bio susjed Mladićevog rođaka, koji je haškom bjeguncu pomogao da se obuče prije nego su ga specijalci odveli.

17:23 - SkyNews javlja kako je Karadžićev odvjetnik prenio medijima da je Karadžiću žao zbog uhićenja Mladića. Opširnije >>>

16:58 - U Srbiji će zbog Mladićevog uhićenja biti pojačane mjere sigurnosti

16:45 - Mladić je doveden na istražni sud. Ekskluzivnu snimku RTS-a pogledajte ovdje

16:33 - Ratko Mladić nedavno je, kako saznaje Blic, imao manji moždani udar, zbog čega ne može pomaknuti ruku. Osim toga Mladić navodno ima i problema s bubrezima, te se nalazi u vrlo teškom zdravstvenom stanju. Nije poznato je li ga liječnik danas pregledao.

16:28 - Šef Holdinga je 1991. pregovarao s Mladićem. Opširnije>>>

16:27 - Bruno Vekarić, srpski tužitelj za ratne zločine, izjavio je da će proces izručenja Ratka Mladića u Haag trajati oko tjedan dana. Prije izručenja Mladić će biti saslušan pred istražnim sucem, bit će mu pročitana optužnica, a zatim ima pravo na žalbu.

16:20 - Prije godinu dana objavljena vijest o Mladićevom skrovištu. Opširnije>>>

16:00 - Zoran Milanović o Mladićevom uhićenju: Pravda je spora, ali dostižna. Opširnije >>>

15:46 - Mladić se još uvijek nalazi u policijskoj jedinici za zadržavanje, a tijekom dana bit će izveden pred istražnog suca

15:36 - Srpski radikali zbog Mladićevog uhićenja organiziraju prosvjed. Opširnije >>>

15:30 - Pogledajte snimke kuće u kojoj se skrivao Mladić. Opširnije >>>

15:22 - Iz srpskog MInistarstva pravde rečeno je kako Mladić ima sedam dana prava na žalbu

15:20 - RTS neslužbeno doznaje da je Mladić  prilikom uhićenja bio kooperativan, da nije bio prerušen no da bi ga teško bilo tko prepoznao jer je bez kose, obrijan i oronulog izgleda.

15:05 - B92 javlja da je Ratko Mladić temeljem dojave, koja bi mogla biti nagrađena s 10 milijuna eura. Toliko je, naime, iznos nagrade koja je raspisana za ključnu informaciju koja bi omogućila Mladićevo hapšenje. Još se ne zna je li Mladića "cinkao" netko od njegovih jataka ili se radi profesionalnom istražitelju ili se jednsotavno posrećilo nekom od mještana Lazareva.

15:00 - Ispunjeni su uvjeti za izručenje Mladića Haagu

14:36 - "Uhićenje Ratka Mladića povijesni je trenutak za regiju koja je bila razorena šokantnim ratovima devedesetih", komentirao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague. Više reakcija iz EU >>>

13:44 - Reporter RTS-a javlja se iz Lazareva te doznaje kako je Mladić uhićen u kući rođaka selu Lazarevo

13:36 - CNN je objavio prijelomnu vijest o uhićenju Mladića

13:30 - Jadranka Kosor oko 15 sati dat će izjavu vezanu za uhićenje

13:15 - Na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik Srbije potvrdio je uhićenje Ratka Mladića. Opširnije >>>

13:10 Reuters javlja da je bliski obiteljski prijatelj potvrdio uhićenje Mladića

13:07 - Guardian javlja kako je Mladić uhićen temeljem anonimne dojave

13:05 - BBC-ev analitičar za Balkan izjavio je kako vjeruje da jest uhićen Mladić

13:00 - RTS javlja da je Mladić uhićen u selu Lazarevo pored Zrenjanina

"Uhićen je Mladić!"

"Osoba uhićena pod imenom Milorad Komadić je Ratko Mladić", doznaje neslužbeno RTS.

B92 piše kako im je potvrđeno da je srpska policija prije nekoliko sati uhitila Milorada Komadića za kojega se sumnja da je Ratko Mladić.

Blic piše kako je Sigurnosno-informativna agencija oko sedam sati ujutro na području Srbije uhitila Ratka Mladića te da se koristio dokumentima na ime Milorada Komadića. Dodaju kako je provedena DNK analiza kako bi se potvrdio identitet.

Institucije nisu željele niti potvrditi niti demantirati uhićenje Mladića

Povodom medijskih nagađanja da je uhićen Ratko Mladić, kontaktirali smo srpsko Tužiteljstvo. Ured srpskog tužiteljstva za ratne zločine za sada ne želi ni potvrditi ni demantirati vijest o uhićenju osobe za koju se sumnja da je Ratko Mladić.

Glasnogovornik srpskog Tužiteljstva za ratne zločine sarajevskim novinarima također je rekao kako tu informaciju ne može niti potvrditi niti demantirati. Međutim, nezavisni izvor potvrdio je sarajevskim kolegama kako je identifikacija uhićene osobe za koju se nagađa da je Mladić u tijeku.

Također, u srpskom MUP-u, rekli su nam da ne znaju ništa o uhićenju. Kontaktirali smo i MUP Republike Srpske, gdje također nisu znali ništa o tome.

Pročitajte više