Uhićen Šveđanin optužen za krađu natpisa iznad ulaza u Auschwitz

ŠVEDSKA je policija potvrdila danas da je u Stockholmu uhitila Andersa Hoegstroma, kojeg su poljske vlasti optužile da je organizirao krađu natpisa "Arbeit Macht Frei" (Rad oslobađa) s ulaza u nacistički logor Auschwitz, objavio je britanski BBC.

Uhićenje je izvršeno na temelju europskog uhidbenog naloga koji je prošlog tjedna izdao sud u Poljskoj, izjavila je štokholmska policija.

Metalni natpis, kao sastavni dio prostora nekadašnjeg nacističkog logora koji je pretvoren u spomen-područje, nestao je s ulaza u logor 18. prosinca prošle godine. Poljska je policija istragom utvrdila da iza krađe stoje četvorica sitnih lopova, koja su po nalogu petog - lokalnog građevinskog poduzetnika, koji je bio veza sa stvarnim naručiteljem iz Švedske, skinuli ploču s ulaza u logor.

Natpis, presječen na tri dijela, pronađen je tri dana nakon krađe zakopan u šumi u neposrednoj blizini kuće jednog od lopova. Svih pet krivaca za krađu je uhićeno.

Suradnjom između švedske i poljske policije otkriveno je da je naručitelj krađe, koja je uznemirila i razbjesnila brojne Židove, ali i svjetsku javnost, švedski neonacist Anders Hoegstrom. Natpis je u međuvremenu ponovno spojen i vraćen na mjesto na kojem je stajao prije krađe.

Pročitajte više