Uhićena dva Poljaka: Za bombe u Ikei optužen menadžer

DVOJICA Poljaka su uhićena i optužena za postavljanje bombi u trgovine proizvođača IKEA u nekoliko europskih država te za pokušaj iznude 6 milijuna eura od švedske kompanije.

Napadi bombama kućne izrade su se dogodili od ožujka do rujna u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Češkoj. Dvoje ljudi je ozlijeđeno u napadu u Njemačkoj, a poginulih nije bilo. Zapovjednik poljskog Centralnog ureda za istrage Andrzej Matejuk je izjavio kako uhićeni 39-godišnjaci žive u gradu na sjeveru države Gdyniji te su tamo i uhićeni. Nakon posljednjeg napada u Pragu, muškarci su od kompanije tražili 6 milijuna eura kako bi prekinuli s njima.

Mogli bi u zatvor i na 10 godina

"Ucjenjivači su se pripremali vrlo pažljivo. Otvorili su bankovni račun i tražili plaćanje preko interneta. No, na sreću, novac im nikada nije uplaćen", kazao je Matejuk. Glasnogovornica Ikee Camilla Meiby je danas izjavila da su se napadi u posljednje vrijeme razvili u ucjenu, što su shvatili vrlo ozbiljno. Dodala je kako je tvrtka dobila informacije o uhićenju u Poljskoj, no zasad o tome nije ništa željela komentirati.

"Nastavljamo blisko surađivati sa poljskom policijom", rekla je Meiby AP-u te dodala kako ne može komentirati više zbog policijske istrage koja je još u tijeku. Poljaci su optuženi za ugrožavanje života mnogih ljudi, ucjenu i "reketarenje" te bi mogli 10 godina zatvora. "Kod njih su pronađeni bitni dokazi koji upućuju na njihovu krivnju", kazao je Matejuk. Napadači su identificirani kao Mikolaj G. i Adam K. Njihova puna prezimena nisu objavljena, jer poljski zakon ne dopušta objavu identiteta osumnjičenih.

Napadač je bio menadžer nekoliko tvrtki koji priča četiri strana jezika


Matejuk je rekao je jedan od muškaraca i u prošlosti radio zločine povezane s drogom. Drugi napadač ima potpuno različiti profil jer je bivši menadžer nekoliko kompanija koji priča četiri strana jezika i nema kriminalnu prošlost.

Glasnogovornik poljske policije Mariusz Sokolowski je kazao da je na uhićenju radilo stotine policajaca u suradnji sa policijama zemalja u kojima su se napadi dogodili. "Zato što su bombe bile sve snažnije, postojala je ozbiljna prijetnja za život i zdravlje mnogih ljudi", kazao je Sokolowski.

Prošlog mjeseca je Europol objavio da vjeruje kako su napadi djelo jednog počinitelja.

Pročitajte više