Uhićena telefonska savjetnica koja je od klijentice iznuđivala novac

DJELATNICI Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Policijske uprave zagrebačke (PUZ) u utorak su dovršili kriminalističku obradu nad hrvatskom državljankom (1970.) koja je od kolovoza prošle godine do lipnja ove godine od svoje klijentice (1972.), kojoj je pružala usluge savjetovanja, iznudila više tisuća kuna.

Naime, 34-godišnjakinja je prošle godine došla do telefonskog broja na kojem se nudila usluga psihološkog savjetovanja. U kolovozu 2005. nazvala je broj na kojem ju je s druge strane linije dočekala 36-godišnja savjetnica.

Savjetnica je od tada počela primati pozive 34-godišnjakinje koja joj je povjeravala svoje probleme i kojoj je na inzistiranje oštećene ustupila svoj privatni broj mobitela. Ubrzo nakon toga došlo je njihovog prvog sastanka, a kasnije sve češćeg druženja.

Takav je njihov odnos potrajao do ožujka ove godine kada je osumnjičena od oštećene zatražila novčanu naknadu od 5.000 kuna za svoje usluge savjetovanja. 34-godišnjakinja je na to pristala i u jednom kafiću u Sesvetama dala joj navedeni novac.

No, nedugo nakon prve isplate, "prijateljice" su se ponovno sastale, ovaj put u jednoj pizzeriji u Sesvetama, gdje je osumnjičena zatražila naplatu za daljnje tretmane, što je 34-godišnjakinja dobrovoljno platila.

Sve češće potraživanje novčanih sredstava "savjetnica" je nastavila sve do kraja svibnja, s iznimkom da je naknadno povećavala svotu koju joj je oštećena morala plaćati. Na taj način 34-godišnjakinja je u periodu od tri mjeseca  osumnjičenoj isplatila oko 30.000 kuna.

Ipak, nakon mjeseci slušanja sve skupocjenijih savjeta kojima je bila sve nezadovoljnija, 34-godišnjakinja je lipnju ove godine odlučila raskinuti suradnju, što se osumnjičenoj 36-godišnjakinji nikako nije svidjelo.

Savjetnica je oštećenoj govorila da joj ona jedina može pomoći sa svojim savjetima, ali da i dalje mora plaćati za usluge, na što oštećena nije više htjela pristati.

Nakon toga, od 19. lipnja do 3. srpnja, osumnjičena  je počela slati SMS poruke prijetećeg sadržaja, te joj rekla da joj je do 1. srpnja ostala dužna 25.000 kuna i da će to sve morati isplatiti.

34-godišnjakinja je u strahu da joj savjetnica ne naudi, događaj prijavila policiji koja je organizirala zamku za 36-godišnjakinju.

Naime, policajci su osumnjičenu uhitili u ponedjeljak, 3. srpnja, oko 14 sati na željezničkom kolodvoru u Sesvetama, gdje je oštećena osumnjičenoj predala kuvertu sa traženim novcem.

Osumnjičena je, uz kaznenu prijavu, dovedena u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, navodi se u priopćenju PUZ-a.

I.K.

Pročitajte više