Uhićeni šef HRT-a iz Remetinca javlja da je na godišnjem

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

KAZIMIR BAČIĆ, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, danas je, posredstvom odvjetnika, obavijestio HRT-ov Nadzorni odbor i Ravnateljstvo da je otvorio godišnji odmor.

Ovo, dakako, ne bi bila vrijedno objave da Bačić ne boravi u Remetincu, gdje je dospio polovicom prošloga tjedna u sklopu USKOK-ove antikorupcijske akcije, u kojoj se raspetljava kriminalna mreža povezana s pokojnim Milanom Bandićem, predugogodišnjim gradonačelnikom Zagreba. Bačić je, očito, odlučio poduzeti sve što može kako bi što duže primao 24.852.42 kune, kolika mu je plaća, prema podacima iz imovinske kartice.

 

Odvjetnici danas pisali Nadzornom odboru

U dopisu koji je danas stigao Nadzornom odboru iz zagrebačkog odvjetničkog ureda Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & partneri, s potpisima Ivana Stanića i Nikole Mandića, piše: "Poštovani članovi Nadzornog odbora Hrvatske Radiotelevizije (dalje: 'HRT'), ovim putem vas u ime naše stranke, gospodina Kazimira Bačića, Glavnog Ravnatelja HRT-a, obavještavamo da će gospodin Bačić koristiti godišnji odmor u trajanju od tri tjedna, i to u periodu od dana 05. srpnja 2021. godine do dana 23. srpnja 2021. godine, sukladno Ugovoru o radu od dana 27. veljače 2017. godine. Slijedom navedenog ljubazno Vas molimo da zabilježite korištenje godišnjeg odmora za navedeni vremenski period u odgovarajućim evidencijama korištenja godišnjih odmora HRT-a."

Čutura nije bio raspoložen za izjave, samo smo uspjeli doznati da Bačić dosad nikad nije obavještavao Nadzorni odbor o odlascima na godišnji odmor.

Nema razloga za smjenom pritvorenog glavnog ravnatelja

Kao što smo već pisali, Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji napisan je tako da otežava smjenu glavnog ravnatelja u slučajevima poput aktualnog. Peteročlani Nadzorni odbor krajem prošlog tjedna jednoglasno je izglasao smjenu Bačića, koju treba potvrditi sabor.

No, Bačićevi odvjetnici promptno su reagirali pismom poslanim Čuturi i Renatu Kuniću, zamjeniku glavnog ravnatelja, u kojem kažu da nema razloga za pokretanje postupka Bačićeva razrješenja, što pokušavaju objasniti činjenicom da kazneni postupak protiv njega nije ni počeo, jer još nema pravomoćnog rješenja o provođenju istrage. Odvjetnici Stanić i Mandić pozivaju se i na presumpciju nevinosti te, ukratko, apeliraju da Bačić nastavi voditi HRT, unatoč objektivno otežanim okolnostima.

> Bačić neće lako odustati od pozicije šefa HRT-a, pogledajte pismo njegovih odvjetnika

Sumnjiče ga da je odnio Bandiću 50.000 eura mita

Sada, pak, ti odvjetnici javljaju da im je uhićeni klijent zapravo na godišnjem odmoru. Nisu napisali kako će ga provesti ni planira li otputovati, ali to su ionako pitanja koja izlaze iz okvira uobičajenog fiškalskog odnosa prema strankama.

Bačića se, pisali smo već, sumnjiči da je u ime svog rođaka, poduzetnika Milana Lončarića, pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita. Za svoju ulogu je kao nagradu, sumnja na to USKOK, dobio stan na prestižnoj lokaciji vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici.

Pročitajte više