Uhićenje Hodorkovskog znak promjene režima u Rusiji

SUBOTNJE uhićenje Mihaila Hodorkovskog, prvog čovjeka najmoćnije ruske naftne kompanije Yukos i najbogatijeg čovjeka u zemlji, znak je promjene političkog režima u Rusiji, ocjenjuje u ponedjeljak ruski tisak.

"Uhićenje Hodorkovskog, jedne od vodećih figura u poslovnim krugovima, pokazuje da je vlast odlučila prijeći Rubikon u svojim odnosima s poslovnim miljeom", piše prokremaljski dnevni list Vremja Novostej.

"Vlast više nema namjeru biti pomirljiva, čak i ako se radi o važnim osobama, i silom će ih izgurati iz igre", dodaje isti dnevni list.

I dok su poslovni krugovi i liberalne stranke uputile apel predsjedniku Vladimiru Putinu da se očituje o cijeloj stvari, dnevni gospodarski list Vodomosti tvrdi da je Putin to "već učinio, ne verbalno, nego djelima, uz pomoć NKVD-a", sovjetske političke milicije iz razdoblja staljinističkih čistki.

Oporbeni dnevnik Nazavisimaja Gazeta piše da je Hodorkovskog FSB u u Novosibirsku uhitio kao da je riječ o "terorističkom recidivistu".

"Cilj snaga reda je riješiti se snažnih ljudi. Čini se da državi nije potreban ni fiskalni ni carinski zakon. Dovoljan joj je kazneni zakon", piše Vedomosti u uvodniku.

"Treba hitno ponovo uspostaviti poštivanje demokratskih vrijednosti koje su osjetno oslabile, od pluralizma do načela pretpostavljanja nedužnosti", zaključuje isti list.

Liberalni Kommersant poziva predsjednika Putina da izabere: ili će obustaviti politički motivirana gonjenja i raditi na jačanju demokratskih institucija ili će doći do KGB-izacije vlasti".

Nakon emigracije biznismena Vladimira Gusinskog i Borisa Berezovskog, "likvidacija najvažnijih igrača na političko-gospodarskoj sceni se nastavlja", piše Nezavisimaja Gazeta i pita se "tko je sljedeći?".

Nakon uhićenja Hodorkovskog, vrijednost dionica Yukosa je

na Moskovskoj burzi pala za 18,4 posto, s 14,57 dolara u petak na 11,75 dolara u ponedjeljak.

Hodorkovski je, prema Forbesu, 26. po redu najbogatiji čovjek na svijetu s bogatstvom koje se procjenjuje na osam milijardi dolara. Za udio u njegovoj naftnoj tvrtki, koja je upravo kupila manji Sibneft, zainteresirani su navodno i najveći američki naftaši -kompanije Exxon Mobil i Chevron Texaco.

Pročitajte više