Uhićeno osam bosanskih Srba optuženih za ratne zločine

POLICIJA Republike Srpske uhitila je protekle noći osmoricu bosanskih Srba protiv kojih je Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu podiglo optužnice za ratne zločine, potvrdili su u ponedjeljak policijski i pravosudni izvori u Sarajevu i Banjoj Luci.

Glasnogovornik Županijskog tužiteljstva u Sarajevu Oleg Čavka potvrdio je novinarima kako je tijekom dana tom tužiteljstvu predano osam uhićenih, pod optužbom da su tijekom rata u BiH počinili zločine na području Istočne Bosne.

Prema Čavkinim navodima, optužnice su podignute 1999. godine. On nije želio potvrditi o kojim je osobama riječ s obrazloženjem kako se provjerava identitet uhićenih.

Prema policijskim izvorima petorica optuženih uhićeni su na području Lukavice i Pala, a trojica u Foči. Mediji su prenijeli kako je među uhićenima i ratni zapovjednik policije na Palama Jovan Škobo.

Ostali uhićeni su, prema izvješću medija, Goran Vasić, Veselin Čančar, Dragoja Radanović, Svetko Novaković, Momir Glišić, Željko Mitrović i Momir Skakavac.

Prema tzv. Rimskim pravilima puta, sve optužnice za ratne zločine koje podižu lokalna tužiteljstva u BiH, mora potvrditi i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i jedino uz njegovo dopuštenje pred sudovima u BiH mogu se voditi postupci za ratne zločine.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više