UHP: Unatoč minusu u zdravstvu, traži se rast plaća

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) zatražila je danas od zdravstvenih djelatnika objašnjene po kojoj ekonomskoj logici traže rast plaća ako je zdravstveni sustav za 2004. završio s minusom od više od milijardu kuna.

Hrvatska javnost u posljednje vrijeme sluša izjave zdravstvenih djelatnika da je zdravstvo u krizi, a istodobno se u zdravstvenom sustavu vodi borba za rast plaća, navodi se u priopćenju Udruge hrvatskih pacijenata.

Udruga se pita gdje su tu prava pacijenata i upozorava da se najavljuje smanjenje prava osiguranika temeljem važećeg zakona i police zdravstvenog osiguranja.

Upozoravajući kako sindikati zdravstva međusobno negiraju prava jedni drugima, udruga poziva zdravstvene djelatnike da se prestanu baviti "sami sobom" i svojim plaćama.

"Pacijent treba biti na prvom mjestu u zdravstvenom sustavu, a djelatnici su tu isključivo zbog pacijenata", kaže udruga.

U UHP-u upozoravaju također da čelni ljudi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nemaju isto financijsko izviješće.

Naime, predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a je 17. siječnja rekao da je prošla godina završila s minusom od 1,7 milijardi kuna, a dva dana poslije, direktor HZZO-a priopćio je da je minus u 2004. samo 1,079 milijardi kuna, kažu u Udruzi.

Udruga traži da zdravstveni sustav obavijesti javnost kad će se smanjiti liste čekanja, kad će se u zdravstvo uvesti i druga smjena, kad će biti ukinuta privatna praksa kao dopunska u državnim objektima i kad će se definirati lista osiguranika i rok njihova konzumiranja.

(Hina) xmvr/pp yaz

Pročitajte više