Ujedinile se kurdske frakcije

IRAČKI Kurdi oformili su ujedinjenu frontu kako bi pomogli SAD-u u mogućem ratu protiv režima Sadama Huseina, priopćili su u ponedjeljak kurdski dužnosnici.

Dvije glavne kurdske skupine, Kurdska demokratska stranka (KDP) i Domoljubna unija Kurdistana (PUK), koje su do 1998. bile razjedinjene međusobnim sukobima, oformile su posebni zajednički vojni odbor.

Ovo je prvi put da su KDP i PUK, koje zajedno broje oko 200.000 slabo naoružanih boraca, oformile zajedničku frontu s ciljem svrgavanja zajedničkog neprijatelja.

Vođa KDP-a Massoud Barzani i vođa PUK-a Jalal Talabani okončali su unutrašnje sukobe nakon potpisivanja mirovnog sporazuma u Washingtonu 1998. godine. Njih su dvojica također članovi novog iračkog vodstva - seksteta.

U međuvremenu je na ulice Arbila, grada u sjevernom Iraku, izašlo više stotina tisuća Kurda koji su prosvjedovali protiv namjera Turske da vojno intervenira u tom dijelu Iraka. Turska, naime, namjerava tijekom američke intervencije u slobodno kurdsko područje na sjeveru Iraka uputiti za sada nepoznat broj vojnika, pod izgovorom zaštite turkmenske manjine i sprječavanja prodora izbjeglica u Tursku. Irački Kurdi na te planove gledaju kao na prijetnju svojoj demokraciji i slobodama koje su još u povoju.

Pročitajte više