Ukida se Zagrebački plesni centar? Bandić im uzeo prostor i dao ga ZKM-u

Foto: Zagrebački plesni centar/ Facebook

NAKON punih sedam godina Zagrebački plesni centar (ZPC) ostaje bez prostora kojeg im je Grad Zagreb dao u zakup. Umjesto da im produži zakup, Grad je donio odluku da isti prostor da na korištenje Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM). Zbog ove odluke gradskih vlasti, u pitanje se dovodi opstanak Zagrebačkog plesnog centra, kojeg vodi Hrvatski institut za pokret i ples, a ugrožena je i pozicija suvremene plesne umjetnosti.

U odgovoru kojeg je Index dobio iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport stoji kako su odlučili spomenuti prostor dati Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM), budući da, kako navode, ZPC ne može više održavati zgradu koja se nalazi u dvorištu Ilice 10.

"Zgrada ZPC-a zbog neadekvatnog modela upravljanja, nažalost, propada, a Grad nije u mogućnosti investirati u održavanje objekta i hladni pogon u dosadašnjem modelu upravljanja, tako da će novi model biti prihvatljiviji i za samu plesnu umjetnost", ističe u odgovoru Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

To međutim opovrgavaju u Zagrebačkom plesnom centru, ističući kako su punih sedam godina brinuli o prostoru i održavali zgradu unatoč tome što im Grad nije dao nikakvu potporu za uređenje prostora već su sami sve financirali. Ovakva odluka gradskih vlasti primorala ih je da već od 1. travnja ukinu neke od svojih programa.

Od 1. travnja ukidaju balet za djecu, klupske plesove i ostale programe

"SA žaljenjem vas obavještavamo o prijedlogu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport kojim prostor Zagrebačkog plesnog centra predaje Zagrebačkom kazalištu mladih za redovnu djelatnost.

Ovaj prijedlog predstavlja ozbiljnu prijetnju daljnjem održavanju programa, a koje smo proteklih 7 godina razvili u ovom prostoru te u kojima i vi aktivno sudjelujete. Ugrožena je i pozicija suvremene plesne umjetnosti unutar šireg konteksta razvoja kulture u Zagrebu i Hrvatskoj.

U naše uspjehe utkan je i dio svih vas koji ste proteklih godina s nama putovali putevima plesa. Vaš entuzijazam i interes koji iskazujete svakodnevno za ples je ono što nas nosi i stoga veliko HVALA svakom pojedincu, kako umjetnicima i partnerima s kojima smo ostvarili brojne suradnje, tako i svima onima koji dolaze na predstave i sudjeluju u  našim edukativno-kreativnim  programima.

Slijedom navedene obavijesti i prijedloga već od 1. travnja prisiljeni smo, nažalost, ukinuti neke od aktivnosti", stoji u mailu kojeg je Zagrebački plesni centar u petak uputio na adrese svojih korisnika.

U njemu ističu kako nastavljaju dijalog s Gradom i sa strukom "u nadi da će Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport donijeti pravu odluku kojom se i nadalje utvrđuje pozicija  suvremenog plesa kao samostalne umjetničke discipline".

Lovrić: ZPC nije adekvatno upravljao zgradom i ona propada

"Vjerujemo u nastavak potpore i gradonačelnika Milana Bandića, koji je prvi prepoznao potencijal i viziju Zagrebačkog plesnog centra te udario temelje njegovoj izgradnji kao prvog namjenski građenog objekta za ples. Vjerujemo da Zagrebu treba Zagrebački plesni centar koji se kroz brojne postignute rezultate proteklih sedam godina afirmirao kao plesno i kulturno središte  unutar šireg međunarodnog  kulturnog kontektsa", stoji u mailu.

S druge strane, u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport ističu kako su morali donijeti takvu odluku.

"Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) istekao je ugovor o zakupu za objekt, u kojem se nalazi ZPC, u Ilici 10 te je zatraženo od resornog ureda, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport (u daljnjem tekstu: GUOKS), da Povjerenstvu za dodjelu gradskih prostora pri Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada, napiše mišljenje o nastavku korištenja predmetnog prostora.

Međutim, GUOKS, uvažavajući umjetnički rad, ne daje pozitivno mišljenje na dosadašnji način upravljanja dvorišnim objektom u Ilici 10, nazvan Zagrebački plesni centar. Povod takvoj odluci je mišljenje resornog ureda da se prostorom ZPC-a ne upravlja na adekvatan način, ali iz razloga što kapitalni resursi u Gradu Zagrebu ne mogu biti dani na upravljanje udrugama građana (a što je Hrvatski institut za pokret i ples), jer one iz sredstava koje dobiju putem Programa javnih potreba, i nisu u mogućnosti na adekvatan način skrbiti o održavanju objekata.

Iz gore navedenih razloga tražila se najpovoljnija organizacija ili točnije Ustanova koja bi mogla upravljati prostorom ZPC-a te se Zagrebačko kazalište mladih zbog svoje odlične suradnje s plesnom scenom nametnuo kao logičan izbor. Ovim prijedlogom suradnje, sve aktivnosti ZPC-a bi se i dalje odvijale u Ilici 10, ali s novim modelom upravljanja riješila bi se pitanja održavanja objekta kao i hladnog pogona.

Moramo podsjetiti javnost da GUOKS dugi niz godina financira, te samim time i podržava aktivnosti ZPC što je najbolje vidljivo iz podatka da je, za 2016. godinu, Tjedan suvremenog plesa financiran sa 600 tisuća kuna", stoji u odgovoru Ivice Lovriće, koji je dodao kako neće ukinuti ZPC.

"Nije istina što tvrde u Gradu"

Iz Zagrebačkog plesnog centra, neslužbeno doznajemo kako se Grad "drži priče" da ne mogu održavati hladni pogon, što tvrde, nije istina.

"Mi već sedam godina sami održavamo prostor, Tjedan suvremenog plesa je samo jedan od naših projekata. Financiramo se novcem naših edukativnih programa te sudjelujemo u raznim EU projektima kako bi namaknuli novac. Mi zasad još ne moramo izaći iz prostora, no ne znamo kako će sve izgledati kad ZKM preuzme prostor, kako ćemo fizički moći s nastavkom naših programa. Ples gubi autonomiju. Od 1. travnja ukidamo balet za djecu, klupske plesove i još niz programa. Sedam godina smo uspijevali sve održavati, a uspjeli bi i dalje i ovakva odluka gradskih vlasti prijeti nastavku našeg rada", rekao nam je izvor iz Zagrebačkog plesnog centra.
 

Pročitajte više