Ukinuta jedna od zadnjih epidemioloških mjera

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

OD DANAS prestaju važiti gotovo sve epidemiološke mjere. Posljednje su na snazi ostale one u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

Ministarstvo zdravstva donijelo je, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, odluku o prestanku važenja posebnih sigurnosnih mjera u zdravstvenom sustavu i sustavu socijalne skrbi radi zaštite od zaraze te suzbijanja bolesti covid-19.

Odluka je objavljena u Narodnim novinama, a kako doznaje N1, radi se među ostalim o tjednoj obvezi testiranja zaposlenika, pratnje i slično. Ipak, u zdravstvu na snazi ostaje obaveza nošenja zaštitnih maski, kako za zaposlenike tako i za pacijente.

HZJZ je zasad objavio detalje samo o sustavu socijalne skrbi. Prema njihovim preporukama, maske ostaju obavezne samo za zaposlenike kod pružatelja socijalnih usluga. Za korisnike maske nisu obavezne kao ni za posjetitelje, no i dalje se preporučuju posebno osobama s kroničnim bolestima i osobama starije životne dobi.

Također, karantena više nije obavezujuća, no donijeli su preporuke za osobe koje sumnjaju da su zaražene kao i one koji su oboljeli od covida-19.

Detalje pronađite OVDJE.

Pročitajte više

 

Pročitajte više