Ukrajina: Pobijedio Janukovič, oporba poziva na prosvjede

AKTUALNI ukrajinski premijer Viktor Janukovič pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora, a oporba je u ponedjeljak pozvala na općenarodne prosvjede protiv, kako tvrdi, velike prijevare, a istodobno i europske institucije oštro prosvjeduju.

Nakon prebrojanih 99,38 posto biračkih listića, Janukovič ima nedostižnih 2,72 posto glasova prednosti ispred svoga izazivača, prozapadnog političara Viktora Juščenka. Janukovič je dobio 49,42, a Juščenko 46,7 posto glasova, objavila je agencija dpa.

Lavov, najveći zapadni ukrajinski grad, odbio je priznati pobjedu Janukoviča i tamošnje vlasti pobjednikom izbora smatraju Juščenka. Prema vijesti agencije AFP, Lavov se slaže s oporbenih zahtjevom da se održi opći štrajk. Taj je grad važno uporište Juščenkovih pristaša.

Istodobno se oko 50.000 ljudi nalazi na središnjem trgu u Kijevu i osporava službene rezultate izbora. Juščenko ih je pozvao da se ne razilaze dok ga vlast ne proglasi pobjednikom.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) oštro je kritizirala drugi krug izbora jer nije održan u skladu "s međunarodnim standardima". Ukrajinske vlasti općenito nisu uspjele organizirati slobodne i poštene izbore, rekao je glasnogovornik OESS-a Bruce George, a prenosi agencija Reuters.

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su izrazili zabrinutost zbog tvrdnji da je na ukrajinskim izborima bilo prijevare. Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer rekao je da 25 zemalja EU-a veoma ozbiljno gleda na optužbe za prijevaru. "Zabrinjavaju nas optužbe da je bilo izborne prijevare... Nama je važno da izborni rezultati ne budu ničim uprljani", rekao je Fischer novinarima i dodao da izbori moraju biti "korektan odraz volje naroda".


Pročitajte više