Ukrajina: Rusija neprestano kremira mrtve na otvorenom, mještani udišu smrad

Ruske snage kremiraju svoje vojnike ubijene u Ukrajini kako bi prikrile razmjere svojih gubitaka, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maliar. Rekla je da stotine ruskih vojnika ginu na istoku i jugu zemlje svaki dan dok Kijev nastavlja protuofenzivu započetu oko 4. lipnja.

Maliar je na Telegramu rekla da zapovjedništvo Rusije pokušava sakriti gubitke odlaganjem tijela na okupiranim teritorijima umjesto da transportira ostatke natrag u Rusiju, no njezine tvrdnje još nisu neovisno potvrđene od zapadnih medija.

Maliar je rekla da ruske snage dovoze mrtve iz Hersonske oblasti u mrtvačnicu u okrugu Čaplinsi. Rekla je i da se u blizini Melitopolja, u regiji Zaporižja, koji su okupirali Rusi, "tijela ruskih vojnika gotovo neprekidno kremiraju na otvorenom prostoru". Kazala je da se dovoze kamionima i da "lokalno stanovništvo već dugo osjeća karakterističan neugodan miris".

"Gubici su ogromni"

Njezine izjave dolaze nakon što je prije nekoliko dana Kijev procijenio da je broj poginulih ruskih vojnika od početka rata premašio 250.000. Rusija nije ažurirala svoj broj umrlih od brojke od nešto manje od 6000, koju je objavila u rujnu 2022.

Nezavisne novinske kuće na ruskom jeziku Meduza i Media Zone objavile su da je do kraja svibnja u borbama u Ukrajini poginulo do 55.000 ruskih muškaraca mlađih od 50 godina. Protuofenziva je pokrenuta tjedan dana kasnije, a vjeruje se da je od tada Rusija pretrpjela velike gubitke.

Gregory Vitarbo, profesor povijesti na sveučilištu Meredith u Sjevernoj Karolini, rekao je za Newsweek da čak i ako su brojke ruskih gubitaka "napuhane, Rusija je ipak pretrpjela ogroman broj žrtava u ovom sukobu".

"Radi usporedbe, Rusi su izgubili 15.000 ljudi u 10 godina svog rata u Afganistanu, dok je SAD imao 58.000 ubijenih u približno 20 godina u rata Vijetnamu", rekao je Vitarbo. "Što je još gore, anegdotalna izvješća i videozapisi s terena pokazuju da je broj mrtvih puno veći nego što bi trebao biti zbog loše ruske borbene prakse i logistike", dodao je.

Pročitajte više