RAT U UKRAJINI

Ukrajinac: Rusi nisu naša braća, naša braća su Hrvati

Screenshot: HRT

OLEKSIJ KUŠKA inače je iz Harkiva, no posljednjih 15-ak godina živi u okolici Kijeva. Uslijed ruske agresije povezao se s Hrvatima koji su mu omogućili bijeg iz Ukrajine. Preko brojnih gradova stigli su do Zagreba, gdje su njegova supruga, djeca te punac i punica i ostali. Kuška se pak vraća u Ukrajinu kako bi se pridružio vojsci.

Za HRT je kazao kako njegova obitelj govori engleski jezik, a već uče i hrvatski, zbog čega im nije teško prilagoditi se. Nedostaju mu, ali svjestan je kako je sigurnost na prvome mjestu. "Ne očekujem da će rat završiti u roku od mjesec dana", smatra Kuška, koji je bio jedan od organizatora prijevoza pomoći iz Hrvatske u Ukrajinu.

"Organizirali smo dopremanje humanitarne pomoći, posebice za one koji su najsiromašniji, koji su već izgubili svoje domove, a otišli su iz njih s jednom vrećicom u ruci", dodao je.

"Rusi nisu naša braća, Hrvati jesu"

"Nije to samo Ukrajina, ne borimo se samo mi protiv velikog neprijatelja. Imamo veliku snagu, svi smo mi zajedno u toj borbi. Važno je zatvoriti nebo, naše kopnene snage dobro napreduju, ali najveća ugroza prijeti iz zraka. Ne znam što možemo postići", kazao je Kuška pa nastavio:

"Ne očekujem da će ovo završiti u roku od mjesec dana. Mislim da bi moglo potrajati i do šest mjeseci, tko zna. Bilo bi lijepo kad bismo uspjeli pobijediti i uništiti Gremlina s Kremlja", rekao je.

Istaknuo je kako neće "zaboraviti što su im Rusi učinili". "Previsoka je cijena za slobodu, ali kao Ukrajinci, mi smo slobodni ljudi, nećemo zaboraviti što su nam Rusi učinili. Oni nisu naša braća, naša braća su Hrvati, Poljaci, oni nam pomažu u ovim trenucima. Borit ćemo se i dalje dok ne ostvarimo svoju slobodu", izjavio je Kuška.

Pročitajte više