Ruski položaji se ruše nevjerojatnom brzinom. Još malo i neće imati kamo pobjeći

Screenshot: YouTube/Ukrajinska vojska

"NEPRIJATELJI, upamtite naš taktički manevar. Kad se povlačimo, to znači da napredujemo." Tako ruske okupatorske vlasti, konkretno kolaboracionistički čelnik Hersonske oblasti Kiril Stremousov, pokušavaju umanjiti slom koji ruske snage očito doživljavaju na bojnom polju. Dodao je da je ruska avijacija nanijela teške gubitke "ukronacistima", čija su oklopna vozila pri napredovanju zapela u blatu. 

O sličnim teškim gubicima ukrajinskih snaga slušamo iz ruskih izvora već tjednima, otkako je Ukrajina pokrenula prvu od dvije velike protuofenzive, baš kao i o zamkama i "kotlovima" koje Rusi spremaju za njih. Pa ipak, Ukrajinci i dalje napreduju, u početku sporo i nesigurno, a posljednjih dana munjevito, i na istočnom i na južnom bojištu. 

U samom gradu Hersonu, odakle se Stremousov javio ruskoj režimskoj televiziji da bi umirio lakovjernije gledatelje, možda i jest istina da "naša profesionalna vojska drži liniju obrane i nema nikakvih problema", kako tvrdi. Ali sjeverozapadno od tog grada ruska vojska je očito u rasulu i prisiljena na masovno povlačenje, linije fronta su probijene na više mjesta, a ukrajinski branitelji vrše silovit prodor uz obalu rijeke Dnjepar, u smjeru grada u kojem se Stremousov nalazi. 

Ruski reporter priznaje: Ova mjesta su obilno natopljena krvlju naših vojnika

Kontrast njegovog orvelijanskog tumačenja i stvarnog stanja najbolje se odražava u komentaru ruskog ratnog reportera Romana Saponkova na društvenoj mreži Telegram.

"Povlačenje sa sjevera desne obale regije Herson je katastrofa. Visokopilja, Ljubimovka, Bolšaja Aleksandrovka, Davidov Brod, ova mjesta su obilno natopljena krvlju naših vojnika", napisao je referirajući se na mjesta koja su Ukrajinci oslobodili ovog tjedna. Oslobađanje Davidovog Broda (ili Davidivog Brida) posebno je značajan uspjeh jer su se za to selo, smješteno na strateški bitnoj lokaciji na obali rijeke Inhulec, vodile žestoke borbe od kraja kolovoza kad su Ukrajinci krenuli u ofenzivu na Hersonsku oblast. 

Nakon što su prošlog vikenda u taktički briljantnoj akciji oslobodili grad Liman na sjeveru Donjecke oblasti i nastavili s napadima s istočne strane rijeke Oskil prema Kremini u Luhanskoj oblasti, Ukrajinci su još jednom iznenadili neprijatelja i pokazali svima da mogu uspješno voditi ne jednu, nego dvije paralelne protuofenzive. Niti 48 sati kasnije počele su pristizati vijesti o naglom i velikom proboju ruske crte obrane u dubini od tridesetak kilometara. 

>> Ukrajina je bacila sve karte na oslobađanje, vodi veliku utrku s vremenom

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je prošlog tjedna aneksiju Donjecke, Luhanske, Hersonske i Zaporiške oblasti, što bi, ako zanemarimo činjenicu da je ta aneksija ilegalna i međunarodno nepriznata, značilo da ukrajinske snage sad zauzimaju "ruske" gradove i sela, jedno za drugim.

U posljednja tri dana su, prema procjeni američkog Instituta za ratne studije, oslobodili više od tisuću kvadratnih kilometara. Dok je ruska Duma u ponedjeljak ratificirala fiktivnu aneksiju, razbijene ruske snage povlačile su se što su brže mogle, i na jugu i na istoku. 

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je u ponedjeljak da su, među ostalima, oslobođeni Ljubmivka, Kreščenivka, Zolota Balka, Biljaivka, Ukrajinka, Velika Oleksandrivka, Mala Oleksandrivka i Davidiv Brid. Danas su izvršili prodor i u Luhansku oblast i oslobodili nekoliko naselja. Prema nekim procjenama, sve ruske snage s te strane Dnjepra sad su u dometu ukrajinske artiljerije i raketnih sustava HIMARS. 

Ofenziva puno efikasnija od one u rujnu, presudno elektroničko ratovanje?

A upravo je višemjesečno "oblikovanje bojišta" sustavnim artiljerijskim i raketnim udarima na ruske zapovjedne i kontrolne centre, skladišta oružja, mostove preko Dnjepra i riječne brodove koji služe kao zamjena mostovima ekstremno otežalo koordinaciju i logistiku ruskih jedinica u toj regiji.

Taj dugi period kad su teritorijalni dobici bili minimalni, unatoč žestokim borbama, navodio je mnoge na zaključak da su ruske snage u Hersonu naprosto prejake i da Ukrajinci uzalud žrtvuju svoje vojnike.  

Uspjehu nove ofenzive posebno je doprinijelo efikasnije izviđanje, korištenje specijalnih snaga iza neprijateljskih linija i elektroničko ratovanje koje je omelo rusku komunikaciju i zračnu podršku i istovremeno smanjilo ukrajinske gubitke pri napadu, smatra austrijski vojni analitičar i povjesničar Tom Cooper.

"Da su bili pametni, povukli bi se na istočnu obalu Dnjepra. Zapeli su na zapadnoj obali, imaju ozbiljnih problema s dopremanjem zaliha. Dakle, oni pokušavaju održati modernu vojsku s vrlo slabim linijama opskrbe", komentirao je za Kyiv Independent profesor strateških studija na britanskom Sveučilištu St. Andrew's Phillips O'Brien, dodavši da su sad izloženi poput glinenih golubova.

Ruske snage se zapadne strane Dnjepra drže "protivno vojnoj logici"

I Serhij Kuzan, suosnivač Ukrajinskog centra za sigurnost i suradnju, konstatirao je da se Rusi zapadne obale drže "protivno vojnoj logici". Po svemu sudeći, njihovo tvrdoglavo držanje ovog teritorija ima drugu logiku, onu političku. Putin je to proglasio ruskim tlom koje će ostati rusko "zauvijek" i povlačenje iz glavnog grada ove oblasti predstavljalo bi posebno poniženje, za njega i za Rusiju u cjelini. 

 

Rusija tako riskira gubitak nekih od najboljih postrojbi koje su joj preostale u Ukrajini, uključuju elitne zračno-desantne divizije (VDV) i svježe vojnike iz Istočnog vojnog okruga, i to baš kada su očajnički potrebni na istočnom bojištu, navodi vojno-istraživački projekt Conflict Intelligence Team (CIT).

>>Insajderi iz Kremlja: Nered je, Putin više nikoga ne sluša. Slutimo što slijedi

Sve je ovo u skladu s izvještajima prema kojima se Putin sve više upliće u zapovijedanje vojskom, iako sam nema vojnog iskustva, odbijajući se čak i konzultirati s vojnim zapovjedništvom oko odluka. Ukratko, u grozničavom pokušaju da izbjegne ponižavajući poraz, Putin bi taj poraz mogao samo ubrzati. 

Mobilizacija koju je proglasio zasad ide katastrofalno i još više razotkriva rasulo u ruskoj vojsci. Regruti neće biti spremni za borbu ni za dva mjeseca, napominje umirovljeni američki general i vojni analitičar Mark Hertling, jer u dva mjeseca ih se ne može obučiti za ratovanje kombiniranim oružjem niti popraviti sustavne probleme u zapovjedništvu, logistici i nestašici opreme. A vrlo je upitno hoće li ovi regruti dobiti i dva mjeseca obuke - neki su već poslani na bojište kao topovsko meso.

>> Ruska mobilizacija je neviđeni debakl. I regruti shvaćaju da su topovsko meso

Više nemaju "prirodnih obrambenih pozicija", preostaje im opsada u Hersonu

Ed Arnold, stručnjak s britanskog Instituta Royal United Services, objasnio je za Sky News da je Ukrajina već ostvarila svoj primarni politički cilj - "pokazati Zapadu da može vratiti teritorij korištenjem oružanih sustava koji su joj dani za to" - a da sad ostvaruje vojni cilj oslobađanja "što je više moguće mjesta i gradova prije nego što nastupi zima, ali i kako bi bili sigurni da je sav teritorij pod ruskom okupacijom u dometu naoružanja većeg dometa, kako bi mogli nastaviti s degradacijom Rusa".

Arnold je dodao da su Ukrajinci oslobodili osam gradova oko Hersona u posljednjih 48 sati i da ruske snage više nemaju "prirodnih obrambenih pozicija" s te strane Dnjepra.

"Zapravo, ruski front na jugu je počeo doživljavati kolaps. Kada se vojske ovako raspadnu, trebaju im jako dobri zapovjednici da okupe trupe (na novim obrambenim položajima), a Rusi ih trenutno jednostavno nemaju", zaključio je.

Sa zapadne strane Dnjepra Rusi, prema procjenama, imaju do 25 tisuća vojnika koji su sad u sve većoj opasnosti da završe u okruženju, odnosno da im uzmak preko Dnjepra, čiji mostovi su odavno razoreni, bude onemogućen.

U tom slučaju preostaju im, u suštini, dvije opcije: da se predaju odmah ili da se utvrde u dva najveća grada u regiji, Hersonu i Novoj Kahovki. No u Hersonu će vjerojatno završiti u operativnom okruženju, s vremenom ostati bez streljiva i onda će se opet morati predati. 

Takva masovna predaja bila bi daleko najveća od početka rata i predstavljala bi ne samo nenadoknadiv gubitak za rusku vojsku nego i ozbiljan problem za Ukrajince. Trebali bi, naime, osigurati smještaj, prehranu i medicinsku skrb za toliki broj novih zarobljenika. Možda je to još jedna lukava ruska taktika za konačnu pobjedu nad "ukronacistima". 

Pročitajte više