Ukrajinska oporba blokira glavni ulaz u vladu

UKRAJINSKA oporba blokirala je u petak ujutro glavni ulaz u sjedište vlade autobusima i minibusevima, dok su tisuće prosvjednika opkolile zgradu ne dopuštajući dužnosnicima da uđu, javio je France presse.

Vozila blokiraju ulaz, a desetak policajaca nalazi se unutar sigurnosnog dijela ispred zgrade.

Jedna od čelnica oporbe Julija Timošenko pozvala je u četvrtak navečer prosvjednike da pojačaju "blokadu" oko zgrade predsjedništva i opkole sjedište vlade kako bi dužnosnici bili "prisiljeni na štrajk".

Glasnogovornik ukrajinske oporbe Boris Tarasuk u petak je u razgovoru za bugarsku privatnu televiziju bTV, kako prenosi AFP, potvrdio da je u Kijevu razmješteno tisuću ruskih specijalaca kako bi intervenirali nakon namjerno izazvanih sukoba.

"Potvrđujem nazočnost posebnih ruskih postrojba u Kijevu i mogu am reći gdje su. U Ukrajinu su stigli zrakoplovom i nose ukrajinske uniforme. Njihovo oružje, strojnice, upozorava na vrlo ozbiljan plan", rekao je Tarasuk.

Prema izjavama očevidaca, prenosi Reuters, u blizini predsjedničke zgrade u Kijevu vlada velika napetost, a tisuće uzvikuju "Juš-čen-ko!" i nose transparente s natpisima protiv proruskog premijera Viktora Janukoviča i dosadašnjeg predsjednika Leonida Kučme.

Poljski predsjednik Aleksandar Kwasniewski stigao je u petak ujutro u Kijev na poziv dosadašnjeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme kako bi posredovao u krizi nastaloj nakon predsjedničkih izbora.

U Kijev bi trebao stići i visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana koji, kako je prenijela njegova glasnogovornica, želi s Juščenkom, Janukovičem i Kučmom razgovarati o "postizanju diplomatskoga rješenja pregovorima".

Očekuje se i dolazak glavnog tajnika OESS-a Jana Kubisa te litavskoga predsjednika Valdasa Adamkusa.

Pročitajte više