Ukrajinska zastupnica: Imam ruksak za preživljavanje u slučaju nuklearnog napada

Screenshot: N1

KIRA Rudik, zastupnica u ukrajinskom parlamentu, putem videoveze gostovala je u N1 studiju uživo i komentirala najnovija događanja u Ukrajini.

"Dok Putin izvršava aneksiju nekih teritorija, ukrajinske snage ih oslobađaju te se brinu da Ukrajinci ondje budu slobodni. Dok Putin iznosi političke izjave, mi provodimo prave političke aktivnosti", kazala je na početku razgovora.

"Rat nije gotov, ali ako nam date dovoljno oružja i potpore, možemo se obraniti od Rusije. Glavni cilj je vratiti što veću količinu teritorija prije dolaska zime. Bit će gotovo nemoguće boriti se tijekom ukrajinske zime.

Nažalost, situacija je loša na oslobođenim teritorijima, nema sela ili grada u kojima nismo pronašli masovne grobnice, sobe za mučenje, silovane i ubijene ljude. Ljude koji su mučeni jer su na strani Ukrajine. Znamo koliko ljudi čekaju da ih ukrajinska vojska dođe spasiti", rekla je Rudik.

Kako navodi, ukrajinski vojnici su u jednom od gradova pronašli i alate za mučenje.

"Možete samo zamisliti kolika je bol iza kutije zubnih kruna koje su izvadili. Jedini put kada smo vidjeli tako nešto bilo je u nacističkim logorima. Apsolutno je nemoguće da u 21. stoljeću dopuštamo da se ponavljaju ovakvi zločini. Zato pozivamo međunarodnu zajednici da nam pomogne da ovo zaustavimo.

Putin je prešao sve granice ratnih zločina, nema toga što nije počinio. Može se samo prijetiti nuklearnim napadom, ali znamo da nas to neće spriječiti da uzvraćamo. Ne možemo shvatiti kako osoba može biti toliko okrutna i nanositi takvo razaranje ukrajinskom narodu. Moramo udružiti sve snage da bismo osnovali tribunal za suđenje Putinu i svima oko njega. Ovi zločini moraju biti kažnjeni", rekla je.

"Kod kuće imam ruksak sa svim što je potrebno u slučaju nuklearnog napada"

"Mislimo da, bez obzira na ono u Putinovoj glavi, moramo biti spremni. Naši saveznici moraju biti spremni predvidjeti kakva će biti ruska reakcija. Zabrinuti smo zbog Putinove izjave o uporabi nuklearnog oružja. I dalje je velik rizik od uporabe taktičkog nuklearnog oružja i moramo biti spremni. Kod kuće imam ruksak sa svim što mi je potrebno u slučaju nuklearnog napada. Sve je spakirano u vakuumu kako ne bi bilo izloženo radijaciji. Morate imati konzerviranu hranu i vodu te posebna odijela", rekla je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više