Ukrajinski ministar: Ruska nafta danas miriše na ukrajinsku krv

Foto: EPA

UKRAJINSKI ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je tijekom televizijskog obraćanja da njegova zemlja želi jače sankcije Rusiji. Oni uključuju, između ostalog, zabranu ruske banke Sberbank iz SWIFT-a, zatvaranje europskih luka za ruske brodove, zatvaranje pristupa Rusiji kriptovalutama i zaustavljanje kupnje ruske nafte, rekao je.

 

"Ruska nafta danas miriše na ukrajinsku krv", rekao je ministar vanjskih poslova, dodajući da kupovina ruske nafte predstavlja financiranje ruskih ratnih zločina.

Ponovio je poziv Ukrajine međunarodnim saveznicima da zaštite ukrajinski zračni prostor od "neselektivnog i barbarskog bombardiranja Rusa" i da zemlji osiguraju borbene zrakoplove i ozbiljnu protuzračnu obranu, projektile i oružje.

"Dokažite da ste naučili lekcije iz povijesti"

"Moja poruka svijetu je jasna. Kada svi europski i drugi čelnici na svim svečanostima tijekom godine ponavljaju te riječi, 'nikad više', sada trebaju djelima dokazati da stoje pri tim riječima", napomenuo je Kuleba, podsjećajući na nacistička bombardiranja europskih prijestolnica tijekom Drugog svjetskog rata.

Dokažite sada da ste naučili lekcije iz prošlosti, da se nova brutalna sila u Europi može zaustaviti prije nego što uvuče cijeli kontinent u razorni sukob, rekao je ministar vanjskih poslova na kraju govora.

"Putine, nećete pobijediti u ovom ratu"

Kuleba je pohvalio hrabrost mirnih prosvjednika u južnom ukrajinskom gradu Hersonu, rekavši im da su oni Ukrajinci, a njihov grad pripada Ukrajini.

"Poruka herojskog ukrajinskog naroda je jednostavna", rekao je. "Rusi, idite kući. Vi ste na stranoj zemlji gdje vas nitko ne treba. I nitko vas ne dočekuje s cvijećem. Putine, ostavite Ukrajinu na miru. Nećete pobijediti u ovom ratu", naglasio je Kuleba.

Pročitajte više