Ukrajinski obavještajci: Iran je Rusima isporučivao dronove nakon početka invazije

Ilustracija: Shutterstock

ANALIZOM ukrajinske vojske utvrđeno je da je barem dio bespilotnih letjelica iranske proizvodnje, koje Rusi koriste u ratu, isporučen nakon početka invazije u veljači, doznaje Guardian. Iranci su prošlog tjedna priznali da su Rusiji dali bespilotne letjelice, ali su tvrdili da su one poslane prije nego što je izbio rat u Ukrajini.

Ukrajinci su u rujnu prvi put primijetili da Rusija koristi oružje koje je dopremio Iran. Rusija je uspješno koristila iranske bespilotne letjelice za gađanje ukrajinske kritične energetske infrastrukture, što je uzrokovalo nestanke vode i struje. Kada su pripadnici ukrajinske vojne obavještajne službe demontirali zarobljene bespilotne letjelice, uočili su da je kao datum proizvodnje na propeleru Mohajera-6, iranske špijunske letjelice, navedena veljača ove godine.

Propeler je samo jedna od mnogih komponenti potrebnih za izradu bespilotne letjelice pa iz toga proizlazi zaključak da je bespilotna letjelica bila isporučena, a možda i proizvedena, nakon početka invazije, tvrdi predstavnik ukrajinske vojne obavještajne službe Vasil.

Iranci za izradu dronova koristili komponente sa Zapada

Vasil, koji ne smije otkriti svoje prezime zbog sigurnosnih razloga, kaže da je tehnička kvaliteta dronova iznenađujuće dobra. "Mislimo da su ruski stručnjaci bili uključeni, ali to je samo teorija", skeptičan je Vasil prema tome da su Iranci mogli samostalno izraditi tako kvalitetne dronove.

Mohajer-6 može ispaljivati ​​rakete i namijenjen je za višekratnu upotrebu. Druge dvije analizirane bespilotne letjelice poznate su kao letjelice "kamikaze" jer implodiraju i uništavaju se pri udaru. Nisu imale nikakve iranske oznake, ali poput Mohajera, Iran ih je pokazao na brojnim izložbama oružja, rekao je Vasil.

Dodaje da su neke komponente za izradu dronova proizvele zapadne tvrtke. Međutim, riječ je o banalnim komponentama koje nisu bile uključene na popis zabrane širenja naoružanja namijenjenog kontroliranju prodaje dijelova, koje mogu koristiti vojske režima pod sankcijama, poput Irana.

Vasil tvrdi da je Iran uspio proizvesti replike mnogih komponenti izvorno proizvedenih na Zapadu, poput točne kopije dobro poznatog njemačkog motora. Zapadni i ukrajinski obavještajci vjeruju da su ruske zalihe oružja ozbiljno iscrpljene pa su Rusi prisiljeni tražiti pomoć od partnera poput Irana. Anonimni zapadni dužnosnici su za CNN rekli da Rusija planira kupiti iranske balističke rakete. 

Iranski dronovi su prijetnja za energetsku infrastrukturu

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga žali se da unatoč nedavnim isporukama sustava protuzračne obrane od svojih zapadnih saveznika Ukrajina još uvijek nema potrebnu opremu za obranu od iranskih projektila. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je iranska tehnologija pomogla oštetiti više od 30% energetskog sustava Ukrajine.

Ukrajinske vlasti bile su prisiljene uvesti svakodnevna isključenja električne energije kako bi stabilizirale mrežu. Predviđaju da bi moglo doći do potpunog prekida struje u nekim mjestima ako Rusija nastavi s napadima. Takav scenarij bi bio osobito opasan ako bi se dogodio tijekom zime, kad temperature padaju ispod ništice.

Nakon što je Rusija prvi put upotrijebila iranske bespilotne letjelice na bojištu, Ukrajina je oduzela akreditaciju iranskom veleposlaniku u Ukrajini. Predsjednik Zelenski je u nedjelju ponovio kako bi svijet bio puno bliže miru kad Iran ne bi opskrbljivao ruske snage.

Isporuke iranskog oružja Rusiji izazvale su rasprave i u samom Iranu. Neki su izrazili zabrinutost zbog bliskih veza vlastite zemlje s Moskvom, dok drugi navode odnose Zelenskog s Izraelom kao razlog za potporu Rusiji. Ali Shamkhani, tajnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti, ponudio je pomoć u rješavanju sukoba te pozvao Ukrajince i Ruse na dijalog kako bi se okončao rat.

Pročitajte više