Ukrajinski parlament ponovno o izlasku iz političke krize

ČLANOVI ukrajinskog parlamenta ponovno su se sastali u srijedu kako bi pokušali pronaći izlaz iz političke krize koja potresa zemlju od 21. studenoga kada su održani predsjednički izbori.

Nastojat će se pronaći zajednički jezik između predsjednika u odlasku Leonida Kučme i oporbe te će se nastojati ubrzati usvajanje ključnih amandmana koji će umanjiti moguću opasnost od nepravilnosti tijekom ponovnog održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora 26. prosinca.

Na početku sjednice zastupnici su se složili oko potrebe glasovanja o reformi izbornog zakona čiji je cilj smanjiti opasnost od eventualnih izbornih nepravilnosti te o reformi ustava za koju se zalaže predsjednik Kučma, radi smanjenja predsjedničkih ovlasti.

Taj je prijedlog poduprlo 398 zastupnika. Zastupnici će se zatim izjasniti i o "paketu" reformi za koji će trebati više od dvije trećine njihovih glasova (više od 300).

Ukrajinski zastupnici u utorak se nisu uspjeli dogovoriti oko pitanja razrješenja središnjeg Izbornog povjerenstva ni oko usvajanja amandmana izbornog zakona.

Foto: FAH

Pročitajte više