Ukrajinski parlament traži povlačenje vojske iz Iraka

UKRAJINSKI parlament izglasao je u petak rezoluciju kojom se traži povlačenje 1.600 ukrajinskih vojnika iz Iraka koji su tamo razmješteni u sklopu koalicije koju predvode Sjedinjene Države.

Dvjesto pedeset i sedam zastupnika glasovalo je za tekst za koji je bila potrebna većina od 226 glasova zastupnika.

U rezoluciji se od ukrajinskog predsjednika na odlasku Leonida Kučme traži da povuče ukrajinske vojnike iz Iraka zbog pogoršanja stanja u toj zemlje, gdje se 30. siječnja trebaju održati opći izbori.

Više od 1.600 ukrajinskih vojnika raspoređeno je od kolovoza 2003. u šijitskoj pokrajini Wassit (središte i istok zemlje) koja je pod zapovjedništvom poljskih snaga.

Oporbeni kandidat na predsjedničkim izborima, bivši premijer reformator Viktor Juščenko, obećao je da će vrlo brzo povući ukrajinske snage iz Iraka ukoliko bude izabran.

I njegov suparnik, proruski premijer Viktor Janukovič, prijeporni pobjednik predsjedničkih izbora od 21. studenog, obećao je da će povući ukrajinsku sastavnicu iz Iraka.

Prema istraživanju provedenom prije nekoliko mjeseci, polovica Ukrajinaca (48,3 posto) sklona je što bržem povlačenju ukrajinskih snaga iz Iraka.

Pročitajte više