Ukrajinski šef diplomacije: Isključite Rusiju iz sustava SWIFT

Foto: EPA

UKRAJINSKI šef diplomacije Dmitro Kuleba pozvao je Zapad na oštrije sankcije Putinu i Rusiji. 

Nakon što je danas potvrđeno da je Ukrajina raskinula sve diplomatske odnose s Rusijom i da su na isto pozvali sve države partnere, Kuleba je pozvao da se Rusiju isključi iz globalnog komunikacijskog sustava SWIFT.

"Oko ovoga neću biti diplomatski nastrojen. Svatko tko sada sumnja da bi Rusija trebala biti izbačena iz SWIFT-a mora razumjeti da će krv nevinih ukrajinskih ljudi i njihove djece biti i na njihovim rukama. IZBACITE RUSIJU IZ SWIFT-a", tvitao je Kuleba.

Što je SWIFT?

SWIFT je globalni komunikacijski sustav koji koriste banke i druge financijske institucije. Time bi se ruski financijski sustav našao u izolaciji, odnosno bilo bi znatno teže slati novac u i iz zemlje. To bi značilo i ograničenje međunarodne trgovine. Time bi značajno bio pogođen ruski energetski sektor jer su nafta i plin na međunarodnim tržištima denominirani u američkim dolarima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova tvitao je i da je kod EU inzistirao na oštrijim sankcijama, i to da se uvedu odmah kako bi se spriječila Putinova brutalna invazija. 

"EU mi jamči da će uvesti oštrije sankcije unutar 24 sata"

"Razgovarao sam s Josepom Borrellom, jamči mi da će EU uvesti oštrije sankcije unutar 24 sata", dodao je Kuleba.

Kako smo danas pisali, EU nije jedinstvena u novom paketu sankcija Rusiji, neke članice štite svoje interese te uvođenje oštrijih sankcija neće proći tako lako.

Isključivanje Rusije iz SWIFT-a ne bi bio slučaj bez presedana. Iranske banke 2012. isključene su iz tog sustava zbog razvijanja nuklearnog programa, nakon čega je Iran izgubio znatan dio vanjskotrgovinskih prihoda, pogotovo od nafte. 

 

Pročitajte više