Umalo je ubio tinejdžericu, a sad je slobodan. To se lako moglo izbjeći

Foto: Facebook

DARKO KOVAČEVIĆ "Daruvarac" danas je pušten na slobodu. 

Iako je skoro ubio tinejdžericu u zadarskom kafiću, pola godine kasnije Kovačević je slobodan čovjek. 

Kovačević je, podsjetimo, u lipnju u kafiću na zadarskoj Meladi brutalno pretukao 18-godišnjakinju. Tinejdžericu je tukao šakama i nogama gotovo pola sata. Nesretnu je djevojku udarao nogom u glavu dok je bespomoćno ležala na podu kafića. 

Brojni dokazi da je monstrum bespomoćnu tinejdžericu pokušao ubiti

Sve se to vidi na snimkama nadzornih kamera. "Daruvarac" je tinejdžericu mlatio i u WC-u u kojem nema kamera. Svjedokinja je potvrdila da ju je krvavu vukao za kosu iz WC-a. To je ponovila u jučerašnjoj emisiji Provjereno. 

"Nisam ništa mogla napraviti, onda sam vidjela da je vuče za kosu iz WC-a, u krvi, doslovno joj je otpadalo s lica, sve joj se raširilo, to je virilo. Ja sam mislila, da je bio još jedan udarac, ne bi preživjela", ispričala je svjedokinja. Policija je pronašla razbijen umivaonik koji je Kovačević navodno razbio glavom tinejdžerice. 

Monstrum s podebljim policijskim dosjeom slomio joj je kosti lica, nos, izbio zube. Dobila je 20 šavova na licu. 

Kovačević je od danas slobodan čovjek. Kako je to moguće?

Unatoč svemu tome, Kovačević je šest mjeseci kasnije na slobodi, tek s mjerama opreza javljanja u policijskoj postaji i zabrane prilaska djevojci koju je gotovo ubio.

Pušten je nakon što je danas istekao rok od šest mjeseci koliko ga se može držati u pritvoru za kazneno djelo prijetnje i nanošenja teške tjelesne ozlijede.

No to se moglo izbjeći. Kovačević danas ne bio slobodan čovjek da ga je Državno odvjetništvo optužilo za pokušaj ubojstva, a ne za nanošenje teške tjelesne ozljede. 

Monstrumov izlazak na slobodu vrlo se lako mogao spriječiti

Već nekoliko dana nakon što je "Daruvarac", koji je nakon što je premlatio tinejdžericu pobjegao iz Zadra navodno s namjerom da prijeđe u Bosnu i Hercegovinu, uhićen, postavili smo pitanje zašto se monstrumu neće suditi za pokušaj ubojstva. 

Da je bio optužen za to teže kazneno djelo, za što je, kako je za Index objasnio iskusni odvjetnik Branko Šerić, bilo osnove, Kovačević danas sasvim sigurno ne bi bio na slobodi. 

Šerić je Indexu potvrdio da zakon, kada je riječ o maksimalnom trajanju istražnog zatvora, ne razlikuje kazneno djelo pokušaja ubojstva od kaznenog djela ubojstva te da je maksimalno trajanje istražnog zatvora značajno dulje nego za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozlijede. 

To znači da bi Kovačević vjerojatno ostao u zatvoru sve do presude. 

Zašto su Kovačevića trebali optužiti za pokušaj ubojstva

Podsjetimo i na to zašto Šerić smatra da se monstruma moglo optužiti za pokušaj ubojstva. 

"Imao sam to u svojoj praksi, udarac nogom s obuvenom čizmom u glavu kvalificirao se kao pokušaj ubojstva. Kada se obuvenom nogom udara u osjetljive dijelove tijela, to može predstavljati pokušaj ubojstva. Dosta toga ovisi o sudsko-medicinskom vještačenju koje mora utvrditi koliko su to teške ozljede. Ovdje ulogu igra i njegova fizička snaga, posebno u odnosu na djevojku, zbog čega njegovi udarci mogu biti ubojiti", objasnio je Šerić.

Šerić naglašava da je vrlo važno utvrditi je li Kovačević doista udarao glavom 18-godišnjakinje u umivaonik jer bi udaranje glave kao osjetljivog dijela tijela u tupi predmet bio argument da se monstruma optuži za pokušaj ubojstva.

Kovačević je danas slobodan zahvaljujući Državnom odvjetništvu 

Šerić kaže i da je potrebno utvrditi čime je Kovačević prijetio nesretnoj djevojci. Ako joj je prijetio ubojstvom, to je još jedan argument za to da ga se optuži za pokušaj ubojstva.

Napominje i da se moglo ići s težom kvalifikacijom pa je se kasnije preinačiti ako se ispostavi da nema dovoljno dokaza za teže kazneno djelo. 

No Državno odvjetništvo to nije učinilo pa je Kovačević danas slobodan čovjek.

Pročitajte više