Umirovljenici "spašavaju" državu od bankrota

HRVATSKA je dužna 30 milijardi dolara i ako se nastavi zaduživati, može doći do potpunog kraha. Vlada će, kako bi se spasila od bankrota, davati manje novca zdravstvu i smanjiti mirovine.

Kako pišu 24sata, dug SFRJ u vrijeme kada se govorilo o raspadu sistema zbog goleme zaduženosti iznosio je 20 milijardi dolara. Hrvatska, koja je pet puta manja, dužna je 50% više. Nedostatak ekonomske politike doveo je do toga da je svaka nerođena beba dužna već oko 60 tisuća kuna.

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski kao i vodeći hrvatski ekonomski stručnjaci kažu kako će Hrvatska bankrotirati ako se nastavi zaduživati. Ekonomski analitičar Mladen Vedriš dodaje kako država zaduženi novac troši na potrošnju i gradnju cesta. To ne donosi zaradu, a i ne razvija se domaće gospodarstvo.

"Kad država nema novca, prvo se odriče znanosti, obrazovanja i socijalnih prava." - izjavio je Vedriš za 24sata. A ministar financija Ivan Šuker je za kraj ovog mjeseca najavio reforme u zdravstvu i socijali pa je izvjesno da će se smanjiti mirovine i manje novca davati za zdravstvo.

Tako će oni najsiromašniji postati još siromašniji. Zasigurno će im biti lakše kada shvate da je sve to za dobrobit Lijepe naše.

Pročitajte više