Umjerena količina alkohola pomaže starijim ženama da sačuvaju mentalne sposobnosti

Svakodnevna umjerena konzumacija alkohola pomaže starijim ženama da sačuvaju mentalne sposobnosti, pokazalo je dosad najveće istraživanje o toj temi objavljeno u New England Journal od Medecine u izdanju od četvrtka.

Studija, u koju je bilo uključeno 12.480 žena u dobi od 70 do 81 godine, pokazala je da su žene koje svakodnevno popiju čašu vina, piva ili žestokog alkohola u razdoblju od najmanje 4 godine, izložene 20 posto manjoj opasnosti od pada cerebralnih sposobnosti u poodmaklim godinama.

"Male količine alkohola mogu biti korisne za mozak", naglasila je Francine Grodstein iz bolnice Brigham koja je vodila to istraživanje.

Dok konzumiranje velikih količina alkohola dovodi do teških zdravstvenih problema kod većine ljudi, umjereno konzumiranje pridonosi boljem zdravlju i duljem životnom vijeku, naglašavaju također autori tog istraživanja.

Već je nekoliko istraživanja pokazalo koristi umjerenog konzumiranja alkohola na srce i kardio-vaskularni sustav, ali malo ih je od sada ukazalo na pozitivan utjecaj na mozak.

Izgleda da umjerena količina alkohola štiti mozak, kao što štiti i srce poticanjem cirkulacije, objasnili su znanstvenici.

Čini se da bi alkoholna pića mogla smanjiti i opasnosti od malih, "tihih" moždanih kapi, koje mogu oslabiti mentalne sposobnosti a da to osoba ni ne osjeti.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više