Salmonela je samo izgovor za hajku na uvoznike

Foto: Index / Hina

MINISTAR poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji se na početku činio kao odličan izbor za tu poziciju, zbog iskustva s financiranjem iz EU fondova, umjesto da se bavi podizanjem konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, odlučio je javnost zabavljati inspekcijskim nalazima.

Iako su kontrole hrane redovan posao inspekcija i obavi ih se na tisuće svake godine, Ministarstvo poljoprivrede je od posljednjih nekoliko slučajeva u kojima su otkrivene nepravilnosti napravilo šou, a Tolušić je krenuo i rat protiv "uvoznika" iako smo s većinom zemalja iz kojih uvozimo prehrambene proizvode zapravo na zajedničkom tržištu Europske unije.

Salmonela kao izgovor za hajku na uvoznike

Tolušić je od posljednjih nekoliko slučajeva pronalaska salmonele napravio senzaciju, čak je i najavio smjenu načelnika Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, jer ga nije na vrijeme obavijestio o pronalasku zaražene piletine, najavio je da će ubuduće o svemu obavještavati javnosti i pozvao građane da kupuju hrvatske proizvode.

Sve je to stvorilo dojam da se radi o nekakvoj izvanrednoj situaciji, no podaci samog Ministarstva pokazuju drugačije.

Prošle godine je na salmonelu testiran 1.121 uzorak, od čega je ona pronađena u 18 uzoraka. Devet pozitivnih nalaza bilo je u mesu peradi, sedam u mljevenom mesu i dva u mesnim proizvodima koji ne sadrže meso peradi.

Ove godine je (do 17. studenog) testirano 2.093 uzorka na prisutnost salmonele od čega je ona pronađena u 67 uzoraka. Znači u posljednje dvije godine imali smo na desetke slučajeva pronalaska salmonele, kod domaćih i uvoznih proizvoda, i nikakve panike nije bilo.

No, umjesto da informiraju javnost kako se zaštititi od salmonele, koja se uspješno neutralizira termičkom obradom hrane, krenula je hajka na uvoznike.

Zašto poljoprivrednici nisu iskoristili ulazak na tržište od 500 milijuna ljudi?

Tolušić je počeo pozivati na kupnju hrvatskih proizvoda, najavio čak i kontrolu cijena (kao da to može spasiti poljoprivrednike) i čudi se kako nešto iz uvoza može biti upola jeftinije.
Kao što znamo, Hrvatska je od 2013. članica Europske unije. Otvorilo nam se tržište od 500 milijuna stanovnika, no umjesto da poljoprivreda zbog toga doživi procvat, dogodilo se suprotno - tržište su preplavili proizvodi iz inozemstva. Često bolji i jeftiniji.

Sada umjesto da se Ministarstvo i cijeli poljoprivredni sektor pogleda u ogledalo i pitaju se gdje su pogriješili i kako tu grešku mogu ispraviti - politika i poljoprivrednici pokušavaju stvoriti sliku kao da je sve što ima nižu cijenu i stiže iz uvoza - otrovno , i da mogu zatvorili bi granice, kako bi mogli uvaliti svoju nekonkurentnu robu.

Kako je moguće da je svinjetina iz Danske jeftinija nego ona iz Hrvatske? Žele li nas Danci otrovati? Zašto se u Njemačkoj proizvodnja mlijeka isplati, a u Hrvatskoj ne isplati? Zašto hrvatski poljoprivrednici nakon ulaska u EU nisu preplavili Poljsku jeftinim jajima? To su neka od pitanja na koja bi i sebi i nama Tolušić trebao dati odgovor.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više