Umjesto najavljena Šešelja na suđenju Miloševiću svjedočio general Delić

UMJESTO najavljena svjedočenja čelnika srpskih radikala Vojislava Šešelja na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je nastavljen iskaz generala vojske SCG Božidara Delića o Kosovu.

U početku ovoga mjeseca najavljeno je da će 18. srpnja u obranu bivšega jugoslavenskog predsjednika svjedočiti drugi haaški optuženik Šešelj, no Sudsko vijeće dalo je prednost dovršetku višetjedna iskaza umirovljenog generala Delića.

Odgovarajući na upite tužitelja Geoffreya Nicea, svjedok je nastavio nijekati da je jugoslavenska vojska 1999. činila zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu, kad je Delić zapovijedao 549. motoriziranom brigadom VJ-a na prizrenskom području.

Tužitelj je citirao iskaze nekih albanskih svjedoka optužbe o masovnim pokoljima u Delićevoj zoni odgovornosti u selima Celini, Beloj Crkvi i Maloj Kruši, koje je svjedok poricao i odmah zatim pitao Nicea zna li da je "jedan čovjek na Kosovu osuđen na 20 godina zatvora zbog tih zločina".

Tužitelj je ispitivao Delića i o njegovu članstvu u Komisiji VJ-a za suradnju s ICTY-em, navodeći da se ona uglavnom bavila prikrivanjem dokumenata koje je tražio Haag i skupljanjem dokaza za Miloševića.

Svjedok se oštro suprotstavio i toj tvrdnji, kao i većini ostalih, ponavljajući kako tužitelj ne govori istinu.

Gotovo polovica današnjeg suđenja protekla je na zatvorenoj sjednici, a kad su u sudnici uključene kamere i mikrofoni, govorilo se o djelovanju Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić.

"Vi svi nju ne volite jer prisiljava Srbe da se suoče s prošlošću. Ona ne niječe istinu kao ostali", rekao je tužitelj Deliću koji je to odbio kao generaliziranje, rekavši da može iznijeti samo svoje mišljenje o Nataši Kandić, a ono je svakako negativno.

Suđenje Miloševiću (63) za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, koje traje već tri i pol godine, prekida se u srijedu, 20. srpnja, zbog trotjedne ljetne stanku u radu Haaškog suda.

Više od polovice od 150 radnih dana koliko mu je odobreno za obranu Milošević je utrošio na izvođenje dokaza o Kosovu, pa se umjesto dovršetka suđenja u dogledno vrijeme može očekivati zahtjev obrane za dodatnim vremenom.

Nastojeći ubrzati proces, suci su od nizozemskog kardiologa dr. Paula van Dijkmana zatražili da do 8. kolovoza dostavi stručno mišljenje o tome dopušta li optuženikovo zdravstveno stanje dulje radno vrijeme u sudnici od sadašnjih četiri sata na dan u režimu trodnevna radnog tjedna.

U nalogu se navodi više mogućnosti da se produlji radno vrijeme i ubruza suđenje, od toga da se zadrži trodnevni radni tjedan i produlji radno vrijeme ili da se radi četiri ili pet dana u tjednu, do različitih kombinacija tih rješenja.

(Hina) xdh ydj

Pročitajte više