Umjetna inteligencija će potaknuti rast BDP-a od 15,7 bilijuna američkih dolara

Foto: 123rf

GLOBALNI BDP bit će 14 posto veći 2030. godine zahvaljujući umjetnoj inteligenciji (UI), što iznosi dodatnih 15,7 bilijuna USD. Prema novom istraživanju PwC-a, to čini UI najvećom poslovnom prilikom u današnjoj brzo promjenjivoj ekonomiji.

Oslanjajući se na detaljnu analizu učinka UI-ja na poslovanje, istraživanje Sizing the prize navodi gospodarstva za koja se predviđa da će imati najviše koristi od UI. UI će 2030. godine doprinijeti globalnom gospodarstvu s 15,7 bilijuna američkih dolara, što je više od sadašnje objedinjene proizvodnje Kine i Indije.

Povećanje produktivnosti

Očekuje se da će poboljšanja na području produktivnosti rada činiti više od pola sveukupne gospodarske dobiti od UI-e tijekom razdoblja od 2016. do 2030. godine. Povećana potražnja potrošača koja proizlazi iz poboljšanja proizvoda UI-om činit će ostatak. Najveća gospodarska dobit od UI-e ostvarit će se u Kini (26 posto veći BDP 2030. godine) i Sjevernoj Americi (povećanje od 14,5 posto), što odgovara ukupnom iznosu od 10,7 bilijuna američkih dolara te čini gotovo 70 posto globalnog gospodarskog učinka.

- U početku će Sjeverna Amerika brže steći korist od produktivnosti od Kine, što je potaknuto njenom spremnošću za UI te visokim udjelom radnih mjesta koja se mogu zamijeniti tehnologijama s većom produktivnošću.


- Kina će za deset godina početi pretjecati SAD u povećanju produktivnost zbog UI-e, nakon što dostigne korak s nešto sporijim stjecanjem potrebne tehnologije i stručnosti.

- Europa i razvijena Azija također će iskusiti značajnu gospodarsku dobit od UI-e (9-12 posto BDP-a 2030. godine)

- Države u razvoju doživjet će skromnije povećanje (manje od 6 posto BDP-a) zbog znatno nižih očekivanih stopa usvajanja tehnologija UI-e (uključujući i Latinsku Ameriku te Afriku).

"Analiza ističe da je vrijednost UI-e koja povećava i poboljšava ono što poduzeća mogu učiniti velika, ako ne i veća od automatizacije," kaže Anand Rao, globalni lider za umjetnu inteligenciju u PwC-u. "Pokazuje koliko će važnu ulogu igrati UI, mijenjajući živote nas kao pojedinaca, poduzeća i društva."

PwC-ov indeks utjecaja UI-e, AI Impact, koji je uključen u analizu, utvrđuje tri područja poslovanja s najvećim potencijalom za UI u svakom od osam sektora. Utvrđena područja uključuju dijagnostiku na temelju slike, proizvodnju na zahtjev i autonomno upravljanje prometom.

Najveća korist u maloprodaji, financijskim uslugama i zdravstvenoj skrbi


Sve u svemu, najveća apsolutna dobit za pojedini sektor ostvarit će se u maloprodaji, financijskim uslugama i zdravstvenoj skrbi jer UI povećava produktivnost, vrijednost proizvoda i potrošnju. Do 2030. godine, dodatnih 9 bilijuna američkih dolara BDP-a ostvarit će se kroz poboljšanja proizvoda i promjene u potražnji ponašanju potrošača, pri čemu će dobit od potrošnje potaknute UI-om prestići dobit zbog produktivnosti .

"Nijedan sektor ili poduzeće nisu ni na koji način imuni na utjecaj UI-e. Utjecaj samo na produktivnost mogao bi transformirati konkurentnost, pa čak ih potpuno promijeniti. Poduzeća koja ne prihvate UI mogla bi ubrzo početi zaostajati za drugima u obrtnom vremenu, kao i u troškovima i iskustvu te time mogu izgubiti značajan tržišni udio. Velik je izazov osigurati prave kadrove, tehnologiju i pristup podacima kako bi se ta prilika iskoristila", kaže Gerard Verweij, globalni lider za podatke i analitiku PwC-a.

Analiza naglašava da opseg mogućnosti UI-e mora pratiti temeljitije i čvršće korporativno upravljanje i novi operativni modeli da bi se ostvario njegov puni potencijal. Nedavni članak britanskog PwC-a o odgovornoj UI upozorava da bi se u fazu dizajna i provedbe trebale ugraditi učinkovite kontrole da bi se osigurao pozitivan potencijal UI-e i smirila zabrinutosti dionika koji tvrde da se UI upotrebljava izvan granica razumne kontrole.

Pročitajte više