Umjetno debelo crijevo: Hrvat smislio rješenje za milijune oboljelih

INOVATOR iz Požege, Mijo Maljković izradio je nacrt umjetnog debelog i zadnjeg crijeva (rectum), kojim bi se mogla zamijeniti vrećica koja se stavlja na otvor na trbuhu kroz koji se, nakon operacija karcinoma prazne crijeva. Za svoj inovativni predložak nagrađen je zlatnim odličjem na nacionalnoj izložbi inovacija INOVA 2009., a dr. David J. Wardell, međunarodni sudac za inovacije i predsjednik Inistituta za patente Velike Britanije, ocijenio je da je Maljkovićev nacrt danas u samom vrhu svjetskih inovacija, piše Slobodna Dalmacija. Ministarstvo zdravstva se zainteresiralo za nacrt umjetnog debelog crijeva pa je ministar Darko Milinović inovaciju na razmatranje uputio Hrvatskom kirurškom društvu.

"Po tom nacrtu, siguran sam sto posto, može se napraviti umjetno crijevo, čime bi se milijuni operiranih osoba diljem svijeta riješili te nesretne vrećice i tako si značajno poboljšali kvalitetu života. Riječ je, naime, o mehaničkoj napravi koja podliježe svim mehaničkim zakonima i uz potporu uglednika koji imaju više znanja od mene ideja može biti realizirana. Dobrobit za oboljele će biti ogromna, omogućit će im normalni život, jer naprava, prema mojem nacrtu, ostaje u trbušnoj šupljini, a nužda se, komprimiranim zrakom, obavlja kao i prije operacije", ističe Maljković.

Maljković nije zaštitio inovaciju jer nema dovoljno novaca

Više o svojoj inovaciji Maljković za sada ne može govoriti jer je još nije zaštitio pri Državnom zavodu za zaštitu intelektualnog vlasništva. Za to mu je potrebno 7.200 kuna, što si ne može priuštiti, s obzirom da je nezaposlen, ali iz Gradske uprave Požege obećali su mu podmirenje tog troška.

"Od inovatorstva se u Hrvatskoj ne može živjeti. Za svoje inovacije trošio sam vlastiti novac i ponekad se pitam odakle. Kod nas je to sve u povojima, iako se politički poručuje kako su nove tehnologije i inovacije važne", kazao je Maljković, koji je skeptičan i u pogledu toga da će neka hrvatska tvrtka krenuti s realizacijom njegova nacrta, iako bi, kaže, volio da se pokaže kako je bio u krivu.

Maljković je na ideju došao 2008. godine kada je njegovom 82-godišnjem ocu dijagnosticiran rak debelog crijeva. Razmišljao je kako pomoći njemu i svi ljudima oboljelim od te bolesti i da se eliminira vrećica koja bolesnike psihički ubija. "Danas vidim da sam, izgleda, uspio, no od ideje do željenog pomagala ipak je glibljiv i trnovit put", kazao je inovator Maljković.

Pročitajte više