Umrla je 14-godišnja Luca, nakon dvije godine borbe izgubila je bitku s rakom

Foto: Facebook

DANAS je preminula 14-godišnja Luca Šeneta, koja je nakon dvije godine izgubila borbu s rakom.

Otkako joj je prije dvije godine dijagnosticiran za djecu rijedak i agresivan oblik raka pluća – mezoteliom pleure, koji se proširio i na srčanu ovojnicu, Luca je prošla više ciklusa kemoterapije te operaciju. No ni to joj nije pomoglo u borbi s bolešću.

Dugotrajno liječenje

Prošle godine ostala je bez lijevog plućnog krila, srčane ovojnice i dijela dijafragme. Prošla je dva ciklusa kemoterapije i 25 zračenja.

Nažalost, zračenja i kemoterapije nisu bili uspješni, a njena majka Frana stupila je u kontakt s doktorima u Sjedinjenim Američkim Državama s obzirom na to da je Luca prvo dijete u Hrvatskoj oboljelo od ove bolesti, inače karakteristične za ljude koji rade s azbestom.

Tada nam je njezina majka Frana Šeneta ispričala kako su joj doktori s kojima je stupila u kontakt preporučili liječenje imunoterapijom, a u slučaju negativnog ishoda, nastavak liječenja na institutu specijaliziranom za rijetke oblike tumora Nacional Cancer Institute (NCI) u američkoj saveznoj državi Maryland. Tamo joj je ponuđen besplatan nastavak liječenja eksperimentalnim lijekovima.

Svi ostali troškovi iznosili su oko 150.000 kuna pa je za liječenje 14-godišnjakinje ove godine bila pokrenuta akcija za prikupljanje novca.

Preminula jutros

Luca Šeneta preminula je jutros u bolnici na Firulama u Splitu. Vijest o njezinoj smrti na svojem Facebooku podijelila je Iva Funtek, koja je ranije ove godine pokrenula humanitarnu akciju za Lucu.

Njezin status prenosimo u cijelosti.

Pročitajte više