Umrla Miep Gies koja je sačuvala dnevnik Anne Frank

MIEP GIES, posljednja iz grupe osoba koje su čuvale i štitile židovsku obitelj Anne Frank i koja je sačuvala njezin poznati dnevnik, umrla je u Amsterdamu u dobi od 100 godina, objavio je danas BBC.

Gies je bila dio veće grupe zaposlenika Aninog oca Otta Franka, koja je nakon početka Drugog svjetskog rata i progona Židova sakrila obitelj Frank u tajnom skrovištu u Amsterdamu te im je redovno, pune dvije godine od 1942. do 1944. dostavljala hranu i ostale potrepštine. Gies je, kako je nakon rata ispričala, u dobro organiziranoj grupi za pomoć obitelji Frank, bila zadužena za nabavu povrća i mesa.

Nakon što je obitelj otkrivena i deportirana u njemački logor Bergen-Belsen, u kojem je Anna i umrla od tifusa, Miep Gies je uspjela od njemačkih vlasti sakriti i sačuvati Annin dnevnik.

Bilo je posve normalno da pomognu ljudima u nevolji

Gies se nadala da će dnevnik nakon rata vratiti maloj Anni, no uspjela ga je jedino predati Anninom ocu, koji ga je ubrzo objavio, a dnevnik je postao svojevrsni simbol tragedije holokausta.

Nizozemka je nakon završetka rata i objavljivanja dnevnika postala svojevrsni ambasador knjige, putujući po svijetu i prepričavajući iskustva koja je proživljavala Anna Frank tijekom sakrivanja u skrovištu, tragedije koje je osobno doživjela tijekom rata, ali i strahote koje su proživljavali članovi obitelji Frank i brojni pripadnici židovskog naroda.

Gies je novinarima u više navrata objasnila kako je i njoj i svim ostalim članovima grupe bilo "posve normalno da pomognu ljudima u nevolji".

Pročitajte više