Umrla Nevenka Jurak

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PREMINULA je Nevenka Jurak, bivša vlasnica marketinške agencije Fimi Media, kojoj se sudilo u procesu s bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

Indexu je vijest o smrti Nevenke Jurak potvrdio njezin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

"Nažalost je preminula u jutarnjim satima", rekao je Vilajtović.

Pojasnio je kako je Jurak preminula od posljedica teške bolesti zbog koje je nekoliko puta bilo odgođeno suđenje u slučaju Fimi Media na Županijskom sudu u Zagrebu. 

"Radi se u vrlo ozbiljnoj bolesti koja se liječila zadnjih godinu i pol, no unatoč svom trudu liječnika, nažalost nije bilo pomoći. Radilo se o vrlo zloćudnoj bolesti koja je uznapredovala", rekao je za Index Vilajtović.

Najveća korupcijska afera hrvatske politike

Na ponovljenom suđenju u slučaju Fimi Media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, zbog koje je optužen bivši premijer Ivo Sanader, ali i stranka HDZ koja je tako postala prva stranka u Hrvatskoj optužena za kopupciju, Tužiteljstvo tereti Sanadera da je sudjelovao u izvlačenju 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Uz Sanadera, HDZ i Jurak koja pravomoćnu presudu nije dočekala, u ovom su slučaju optuženii nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i HDZ-a Ratko Maček.

Kada su u ožujku 2014. Sanader, njegovi suoptuženici i bivša stranka nepravomoćno osuđeni za korupciju Fimi media je ukinuta kao pravna osoba. No, kako je tu presudu srušio Vrhovni sud tvrtka je "preživjela" iako je prema srušenoj presudi državi, zajedno sa svojom vlasnicom, trebala vratiti gotovo 15 milijuna kuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.

Sanader je u prvom postupku osuđen na devet godina. On je od početka odbacivao krivnju, za razliku od većine suosuđenika, uključujući i Jurak, koji su isprva priznali korupciju, ali su na ponovljenom suđenju kazali da nisu krivi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki te punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

Pročitajte više