Umrla Poljakinja koja je spasila 2500 židovske djece

POLJAKINJA Irena Sendler, koja je u Drugom svjetskom ratu po cijenu vlastita života spasila oko 2500 židovske djece, umrla je danas u dobi od 98 godina. Za svoje zasluge dobila je 1965. godine visoko priznanje Pravednici među narodima.

Ona je naime, prije rata radila kao socijalna radnica, a bila je u kontaktu sa siromašnom židovskom djecom. Agresijom Njemačke na Poljsku, Sendler je pomagala židovskoj djeci u Varšavskom getu noseći hranu, odjeću i lijekove. Dvije godine kasnije, pridružila se Vijeću za pomoć Židovima, a tada i počinje njen rad za izvođenje i spašavanje djece iz geta.

Židovska djeca nakon izlaska iz geta smještena su i skrivana u katoličkim obiteljima i samostanima, a iz geta su prebacivana na razne načine. Većinom su izbavljena iz ralja nacista u vatrogasnim kolima, kovčezima te kamionima za odvoz smeća. Nekada su djeca jednostavno skrivana ispod kaputa ljudi koji su imali propusnicu za geto. 

Sendler je u jednom takvom pokušaju spašavanja djece i uhićena 1943. godine, a njemački prijeki sud izdao je rješenje o strijeljanju. No, u posljednji trenutak pustio ju je na slobodu njemački časnik, kojega je podmitio Pokret otpora. Sendler je nastavila svoj humanitarni rad pod drugim imenom unatoč tome što je u zatočeništvu mučena i što je spašena u posljednji trenutak. 

I.Ć.
Foto:irenesendler.com

Pročitajte više