Umrla vrsna stručnjakinja knjižničartva Vera Mudri-Škunca

NAKON teške bolesti u Zagrebu je 22. lipnja umrla knjižničarska savjetnica Vera Mudri-Škunca (1931.), vrsna stručnjakinja knjižničarstva, priopćile su danas Knjižnice grada Zagreba.

Od prvog zaposlenja 1953. do umirovljenja 1992. Vera Mudri-Škunca ugradila je u napredak narodnih knjižnica u svojem rodnom gradu Zagrebu i u Hrvatskoj gotovo četiri desetljeća svojeg radnog vijeka.

Uvela je modernu organizaciju rada i elaborirala koncepciju udruživanja narodnih knjižnica, a ustrojem stručnih služba postavila je temelje sustavnom planiranju mreže narodnih knjižnica.

Zaslužna je i za otvaranje brojnih knjižnica u novim zagrebačkim naseljima, za proširenje i obnovu postojećih te uvođenje bibliobusne službe 1976. po uzoru na najbolja svjetska iskustva.

Vera Mudri-Škunca u tri je mandata od 1973. do 1979. bila predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva, a među ostalim, predavala je na Katedri za bibliokarstvo zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Za svoj rad dobila je mnogobrojna javna priznanja, među ostalima i Nagradu grada Zagreba 1986., Nagradu "Pavao Markovac" 1973. za unaprjeđenje narodnog knjižničarstva te najviše priznanje u knjižničarskoj struci "Kukuljevićevu povelju" 1979.

Pročitajte više