Umro Amar Benaouda, junak borbe za neovisnost Alžira

Screenshot: YouTube
 
BENMOSTEFA Benaouda zvan Amar, jedan od zadnjih preživjelih sudionika Skupine 22 koja je okupljala aktiviste za neovisnost Alžira i koja je 1954. donijela odluku o oružanoj borbi, umro je u ponedjeljak, pišu alžirska javna glasila.
 
Kako navodi alžirska državna novinska agencija APS, Amar Benaouda, "simbol nacionalnog oslobodilačkog rata", umro je u 93. godini u bolnici u Bruxellesu. Njegovo tijelo treba se u ponedjeljak predvečer dopremiti u Alžir, piše APS.
 
Skupinu 22 aktivista za neovisnost činili su bivši članovi Posebne organizacije (OS) koju su 1950. raspustile francuske kolonijalne vlasti. Ta se skupina u lipnju 1954. sastala u Alžiru i odlučila organizirati pobunu, što je učinila 1. studenog 1954. kako bi se izborila za neovisnost Alžira.
 
"Revolucionarna obitelj i cijeli Alžir izgubili su nacionalnog junaka"
 
Nakon Amarove smrti, živa su još samo dva člana Skupine 22, Abdelkader Lamoudi i Othmane Belouizdad.
 
Benaouda je sudjelovao u završnoj fazi pregovora u Evianu na kojima je postignut dogovor o alžirskoj neovisnosti koja je proglašena 1962. Poslije je obnašao dužnost vojnog atašea u Kairu, Parizu i Tunisu, a 1979. je bio alžirski veleposlanik u Libiji. 
 
"Revolucionarna obitelj i cijeli Alžir izgubili su nacionalnog junaka", komentirao je alžirski ministar ratnih veterana Tayeb Zitouni, prenio je APS. 

Pročitajte više