Umro legendarni Disneyev animator Frank Thomas

FRANK THOMAS, legenedarni animator kompanije Walt Disney, koji je radio hitove kao što su "Snjegulica i sedam patuljaka", Pinocchio" te "Bambi", umro je u 92. godini, objavio je u četvrtak studio.

Thomas je bio jedan u skupini "devetorice" koji su 30-ih godina počeli raditi animaciju Disney a zatim utemeljili kompaniju.

"Frank je pomogao izumiti animaciju kao umjetnički izraz i doveo je do nevjerojatnih visina", pisao je filmski kritičar Leonard Maltin.

Bio je poznat po emocionalnim scenama, romansi i predanom radu u 43-godišnjoj karijeri provedenoj kod Disneya do umirovljenja 1978. Upravo je on osmislio scenu iz "Dame i skitnice" u kojoj kujica Lady i Rover večeraju špagete u talijanskoj tratoriji ili scenu u kojoj Bambi uči klizati u istoimenome filmu.

Među njegovim je zamislima i zla maćeha u "Pepeljugi", a među filmovima koje je radio ističu se "Knjiga o džungli", "Mačke iz visokog društva", te "Robin Hood".

Rođen u Santa Monici (Kalifornija), Thomas je počeo studirati na sveučilištu Stnaford, gdje je susreo svog doživotnog prijatelja Olliea Johnstona, još jednog iz skupine "devetorice".

(Hina) xrt

Pročitajte više