Umro Robert Byrd, američki senator s najdužim stažem u povijesti



ROBERT C. BYRD, senator s najdužim stažem u gornjem domu Kongresa, jedan od najprepoznatljivijih članova Demokratske stranke i zastupnik savezne države Zapadne Virdžinije, umro je u 93. godini života u bolnici u gradu Fairfaxu, gdje je proveo zadnjih tjedan dana života.

Byrd je svoje mjesto u Senatu držao preko 50 godina, a cijelo se vrijeme zdušno zalagao za to da Zapadna Virdžinija nikad ne izgubi svoj udio u saveznim davanjima. Bio je predsjednik demokratskog kluba zastupnika šest godina.

Zastave na pola koplja

Zastave na Capitol Hillu i u Bijeloj kući danas su podignute na pola koplja, a cijeli je Washington tužan zbog odlaska jedne od ikona američke politike. Izjave sućuti dali su i trenutni i bivši visoko rangirani političari s obje strane političkog spektra, uključujući i bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera i trenutnog predsjednika republikanskog kluba zastupnika u Senatu Mitcha McConnella.

Guverner Zapadne Virdžinije Joe Manchin sada će imenovati Byrdovu zamjenu. Osoba koja zamijeni Byrda služit će na tom mjestu dok se ne provedu prijevremeni izbori kako bi se odlučilo tko će preuzeti Byrdov mandat, koji traje do siječnja 2013. godine.

Ostao je upamćen kao dugogodišnji predsjednik Senatskog odbora za raspodjelu sredstava, koji kontrolira tri bilijuna dolara težak savezni proračun. Njega je često koristio kako bi nagradio prijatelje i kaznio one koji su mu stali na žulj. Također je, sjećaju se mnogi kolege, bio majstor u zakulisnim igrama gornjeg doma Kongresa.

Uspješna karijera

Godine 1971. preuzeo je drugo mjesto u stranci od nedavno preminulog Edwarda Kennedyja. Pet godina kasnije izabran je za predsjednika demokratskog kluba zastupnika i to je mjesto držao četiri godine, sve dok demokrati nisu izgubili kontrolu nad senatom. I tada je bio predsjednik kluba, koji je bio u oporbi, a nakon povratka demokrata na vlast još je dvije godine vodio njihov većinski zastupnički klub. S tog je mjesta odstupio 1989. godine.

Dvije godine kasnije Zapadnoj je Virdžiniji osigurao milijardu dolara saveznih sredstava za gradnju infrastrukture, a to mu se vrlo pozitivno odrazilo na rejting u toj državi. 2006. je srušio sve rekorde i deveti put zaredom je izabran za senatora, malo nakon što je srušio rekord za najduži staž u Senatu.

U Zapadnoj Virdžiniji je bio praktički smatran božanstvom, jer je toj državi donio ogromnu količinu saveznih sredstava. Dovoljno je reći da Obalna straža ima ured i kompleks u toj državi, koja nigdje nema izlaz na more. Kritičari su ga stoga smatrali personifikacijom političke kupovine, ali malo tko se usudio direktno sukobiti s čovjekom kojeg su smatrali "hodajućom enciklopedijom".

Pročitajte više