UMRO SADRUDDIN AGA KAHN, PRINC FILANTROP I EKOLOG

Princ Sadruddin Aga Khan, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice od 1965. do 1979., nakon čega se bavio udruženjima zaštite okoliša, preminuo je u ponedjeljak u Sjedinjenim Državama u dobi od 70 godina, nakon duge bolesti.

Mlađi sin Mohameda Shaha Aga Khana III bio je stric Karima Aga Khana IV, duhovnog šefa šijitske muslimanske zajednice Ismailita koja broji blizu 15 milijuna vjernika, uglavnom u Središnjoj Aziji i na Srednjem Istoku.

Počeo je svoju dugu karijeru u međunarodnim institucijama 1958. kao savjetnik za UNESCO, a 1959. je bio imenovan na čelo Visokog povjereništva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR). Imenovan je Visokim povjerenikom 1965. kada je imao 32 godine i 12 godina je ostao na čelu te organizacije.

Godine 1978. je bio kandidat za nasljednika Kurta Waldheima na mjestu glavog tajnika UN-a i dobio je više glasova od Javiera Pereza de Cuellara, ali sovjetski veto je blokirao njegov izbor.

Bio je koordinator Ujedinjenih Naroda za obnovu Afganistana 1988. i u rujnu 1990. je postao koordinator humanitarne pomoći u Zaljevu, što je obavljao do prosinca 1991.

Pročitajte više