UN: Američka mučenja i ubojstva zatvorenika u Afganistanu neprihvatljiva

UJEDINJENI narodi u nedjelju su ocijenili "u potpunosti neprihvatljivima i neopravdanima" mučenja i ubojstva što su ih počinili američki vojnici nad zatvorenicima u Afganistanu, nakon najnovijih informacija što ih je o tom problemu u petak objavio New York Times.

"Zlostavljanje i neljudski odnos koji su prouzročili smrt dvojice afganistanskih zatvorenika u afganistanskom zatvoru Bagram 2002., o kojima je izvijestio New York Times, uistinu su šokantni", izjavio je u priopćenju za javnost predstavnik glavnoga tajnika UN-a za Afganistan Jean Arnault.

"Takva su zlostavljanja potpuno neprihvatljiva i predstavljaju suprotnost svim vrijednostima za koje se u Afganistanu zalaže međunarodna zajednica. Oni se protive procesu iz Bonna, kojim se nastoje ondje uspostaviti zakoni nakon desetljeća pregovora o ljudskim pravima u Afganistanu", rekao je Arnault.

"Težina takvih postupaka zahtijeva da svi oni koji su umiješani u takvu vrstu zločina koja se ničim ne mogu opravdati, budu kažnjeni, kako je i zatražio predsjednik Karzai. Jasan angažman zajednice omogućit će da se takva zlostavljanja u budućnosti više ne događaju te da svi afganistanski zatvorenici koji se nalaze u državnim zatvorima ili zatvorima stranih vojnih snaga mogu imati koristi od zaštite koju im jamče ustav i međunarodni zakoni", istaknuo je Arnault.

New York Times je u petak objavio detaljno istraživanje u kojemu se poziva na izvješće američke vojske prema kojemu je 2002. nekoliko afganistanskih zatvorenika bilo zvjerski mučeno, a na kraju su podlegli ozljedama.

Arnault je istaknuo da su nakon curenja informacija o tom pitanju 2002. poduzete odgovarajuće mjere u zatvoru u Bagramu i ostalim zatvorima kako bi se ondje prekinulo s dotadašnjom lošom praksom, te da bi se u tim zatvorima poboljšali uvjeti za zatvorenike.

Nakon informacija objavljenih u New York Timesu afganistanki predsjednik Hamid Karzai u subotu je od SAD-a zatražio da "poduzme snažne mjere kako bi Afganistan napustili svi američki vojnici koji su sudjelovali u mučenjima zatvorenika".

Karzai, koji je u subotu otputovao u četverodnevni posjet Sjedinjenim Državama, izjavio je kako će o spomenutom pitanju razgovarati s američkim predsjednikom Georgeom Bushom.

Pročitajte više