UN ĆE ZAŠTITITI AFRIČKE BILJE I DUPINE

Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES), UNovo tijelo zaduženo za reguliranje globalne trgovine divljim životinjama i biljem, zabranila je u petak na konferenciji u Bangkoku komercijalnu trgovinu rijetkom vrstom dupina Irrawaddy i usvojila prijedlog nekih afričkih zemalja o kontroli trgovine rijetkom biljkom koju, zbog svojstva ublažavanja gladi, očajnički traže farmaceutske tvrtke.

Odlukom CITES-a, dupin spomenute vrste uvršten je na listu iz Dodatka II, na kojoj su ugrožene vrste poput tigrova i velikih majmuna, a komercijalna se trgovina dopušta samo u iznimnim slučajevima.

Broj dupina Irrawaddy nije točno poznat, ali svjetska udruga za zaštitu divljih životinja WWF tvrdi da ih je manje od 1.000. Taj mali azijski dupin živi i u slanoj i slatkoj vodi, u plićacima blizu morske i riječne obale.

Što se biljaka tiče, na zahtjev Južnoafričke republike (JAR), Namibije i Botswane, CITES je na listu iz Dodatka II uvrstio i kaktus 'hoodia' koji afrički Bušmani tisućama godina koriste za smanjivanje apetita tijekom njihovih dugih pohoda pustinjom Kalahari. Uvrštenjem na listu, te će zemlje moći kontrolirati trgovinu tom rijetkom biljkom za kojom žude proizvođači lijekova, nadajući se da će zaraditi gomile novca novim lijekom u borbi protiv debljine i pretilosti.

Na molbu Kine i SAD-a na isti će se način zaštititi tisa, čija se supstanca nalazi u jednom od najprodavanijih lijekova za kemoterapiju.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više