UN: Do 2050. od poplava će biti ugrožene dvije milijarde ljudi

ZBOG klimatskih promjena, uništavanja šuma i rasta stanovništva poplave će do 2050. godine ugrožavati dvije milijarde ljudi u onim dijelovima svijeta koje i sada ugrožava ta prirodna katastrofa, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda (UN).

Već sada milijarda ljudi, ili šestina svjetskog stanovništva, živi u područjima u kojima se ponavljaju poplave, dodaje se u izvješću UN-ova Sveučilišta u Tokiju. U izvješću se upozorava da će se do 2050. godine broj stanovnika ugroženih poplavama udvostručiti. Kao glavno uzroci se navode krčenje šuma, podizanje razina mora uslijed klimatskih promjena i rast stanovništva. Očekuje se da će se do spomenute godine broj stanovnika u svijetu popeti na devet milijardi.

Trenutačno u poplavnim područjima u svijetu živi oko 500.000 ljudi. Poplave svake godine odnesu 25.000 života i nanesu golemu materijalnu štetu zbog uništavanja kuća, usjeva i stoke. Najviše poplava bilježi Azija gdje je poplavama ugroženo oko 400.000 ljudi. Azija je zbog poplava u razdoblju od 1987. do 1997. pretrpjela štetu od 136 milijardi dolara.

UN u utorak u Bonnu otvara Sveučilišni institut za okoliš i sigurnost ljudi, koji će se baviti mjerama ublažavanja utjecaja prirodnih katastrofa.

(Hina) xvk ydgk

Pročitajte više