UN: Epidemija ptičje gripe prijeti i ljudima

ŠIRENJE smrtonosnoga virusa ptičje gripe u Aziji prijetnja je i za ljude, a katastrofa za poljoprivredu te zahtijeva novac i stručnu pomoć zemalja donatora, objavile su u utorak tri agencije Ujedinjenih naroda.

UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Svjetska zdravstvena (WHO) i Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) izdale su zajedničko priopćenje o tome kako u slučaju visoko patogene ptičje gripe postoji "opasnost od prerastanja u snažan i opasan ljudski patogen".

"Obuzdavanje mogućega širenja ptičje gripe na životinje u zemljama u razvoju velik je izazov. FAO, OIE i WHO pozivaju donatore da se suprotstave globalnoj prijetnji ptičje gripe i pruže sredstva i stručnu pomoć kako bi se ta prijetnja eliminirala", kaže se u priopćenju.

UN-ove agencije upozoravaju da je ptičja gripa "prijetnja javnome zdravlju jer, ako dovoljno dugo cirkulira među domaćim životinjama i ljudima, raste opasnost da preraste u pandemski soj gripe koji tu bolest može izazivati diljem svijeta".

"Osim toga, ptičja je gripa i gospodarska katastrofa za peradarsku industirju kao i za male uzgajivače", upozorava UN.

U Aziji je od toga virusa umrla i osma osoba, a strahuje se da je epidemija stigla i do Kine, zemlje s najvećim brojem stanovnika na svijetu.

U cijeloj regiji u utorak se nastavlja masovno klanje kokoši, ministri Kine, Hong KOnga, Vijetnama, Kambodže i Laosa najavili su za srijedu sudjelovanje na hitnom sastanku s visokim predstavnicima WHO-a i FAO-a u Bangkoku.

Pročitajte više