Međunarodna krizna konferencija o ptičjoj gripi

U TAJLANDU će se u srijedu održati međunarodna krizna konferencija o ptičjoj gripi, a analitičari se nadaju da će ona omogućiti isti stupanj suradnje u Aziji kao u suzbijanju SARS-a lani.

Devet je azijskih zemalja potvrdilo da su pogođene ptičjom gripom od koje je u dvjema od njih, Vijetnamu i Tajlandu, umrlo osam ljudi, a zbog nje je ubijeno i dvadesetak milijuna kokoši.

"Zemlje se moraju otvoriti i razmijeniti informacije kao što je bilo sa SARS-om", kaže službeni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Aziji Peter Cordingley.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferencija će uglavnom biti posvećena tehničkim mogućnostima rješavanja krize, kazao je Surakiart Sathirathai, tajlandski ministar vanjskih poslova. Na njoj bi se trebali okupiti ministri i visoki dužnosnici iz ministarstava poljoprivrede i zdravstva iz Kambodže, Indonezije, Japana, Laosa, Južne Koreje, Pakistana, Tajvana, Vijetnama i Tajlanda.

WHO strahuje da bi virus H5N1 mogao mutirati i prenositi se s čovjeka na čovjeka.

Zasad je sustavno uništavanje kokoši na zaraženom području jedino pravo oružje u borbi protiv širenja toga smrtonosnog virusa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara