UN GLASOVAO PROTIV AMERIČKOG EMBARGA KUBI

Opća skupština UNa glasovala je u četvrtak, 13. godinu zaredom, protiv američkih gospodarskih, financijskih i trgovinskih sankcija Kubi koje su na snazi već više od četiri desetljeća.

Kuba je pod američkim sankcijama od neuspjele američke invazije u Zaljevu svinja 1961. godine.

Za rezoluciju su glasovale članice Europske unije, zajedno s američkim saveznicima kao što su Japan, Kanada, Australija i Novi Zeland. Oni se protive "ekstra-teritorijalnim" posljedicama američkih propisa koji kažnjavaju i neameričke tvrtke koje posluju s Kubom.

Kubanski ministar vanjskih poslova Perez Roque u svojem je govoru, koji je jedini pozdravljen glasnim pljeskom, optužio američku vladu da protiv Kube vodi genocidni gospodarski rat.

"Ako je američka vlada tako sigurna da Kuba blokadu koristi kao izgovor, zašto je ne ukine i oduzme nam izgovor", rekao je.

"Kubanska vlada nije pokazala apsolutno nikakav interes da provede gospodarske reforme koje bi dovele do demokratskih promjena ili slobodnog tržišta", rekao je Oliver Garza, savjetnik u State Departmentu i bivši veleposlanik u Nikaragvi.

"Kubanska vlada nije žrtva kao što tvrdi, već tiranin koji agresivno kažnjava sve koji se usude imati drukčije mišljenje", dodao je Garza.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više