UN: Kina ne poštuje ustavna prava

Kineski pravosudni sustav ne poštuje prava građana koja su im zajamčena ustavom, a broj uhićenja provedenih protupropisno sve je veći, kaže se u novome izvješću UNova Visokog povjerenstva za ljudska prava objavljenom na internetskim stranicama.

Nakon posjeta Kini u rujnu prošle godine članovi Radne skupine za protuzakonita uhićenja također su ustvrdili da ni "prava koja se odnose na slobodu privatnosti nisu u skladu s međunarodnim normama", kaže se u izvješću objavljenom usred rasprava o ukidanju europskog embarga na prodaju oružja Kini, nametnutog toj zemlji 1989. nakon masakra na trgu Tiannanmen.

Sjedinjene Države zalažu se da se embargo produlji, zbog strahovanja da bi moglo doći do eskalacije vojnih napetosti u vezi s pitanjem Tajvana. I neke europske zemlje protive se ukidanju embarga zbog nedostatnog napretka što ga je Kina postigla kada je riječ o poštivanju ljudskih prava.

U Kini ne postoji zakon koji omogućuje sprečavanje uhićenja. Naime, prema kineskom ustavu svaki kineski državljanin može biti uhićen i nakon toga bez sudskog procesa odveden na psihijatrijsko promatranje ili u radni logor na reedukaciju u trajanju od maksimalno tri godine.

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više